Det kom frem i retten i dag. Den 25 år gamle mannen er tiltalt for forsettlig drap på sin bror.

— Min påstand blir fengsel i 11 år, sa aktor Jan-Inge Wensell Raanes i retten i dag.

Knivstakk bror

21.september i fjor drepte han sin bror med to knivstikk, et i hjertet og et i skulderen. Broren døde av blødninger fra hjertet.

Dette etter gjentatte konflikter i hjemmet. Det var to politibesøk gjennom de tre ukene før drapet skjedde, og tiltalte har fortalt i retten at han følte seg truet og mobbet av sin bror og hans kjæreste.

— Jeg var sliten og følte meg truet. Derfor følte jeg hat. De skulle alltid kalle med drittunge og drittsekk. Derfor forsvarte jeg meg med kniv. Jeg savner min bror hele tiden, sa den tiltalte 25-åringen i sin forklaring mandag.

ÅSTEDET: En 27 år gammel mann døde etter å ha blitt knivstukket av sin tre år yngre bror i dette huset i Liakroken i Åsane, 21. september i fjor. ARKIVFOTO: ODD MEHUS

— Ikke lettere funksjonshemmet

Spørsmål om hvorvidt den tiltalte har en lettere psykisk utviklingshemming ble også trukket frem av aktor i retten i dag. I går fortalte de sakkyndige at tiltalte ikke falt under begrepet, men at de var i tvil, da den tiltalte var svært ruset og hadde vært uten mat i forkant av drapet.

— Når vi står ovenfor en midlertidig tilstand som skyldes selvforskyldt rus, er vi ikke omfattet av dette, sa aktor Raanes.

Aktor Raanes sa at det var formildende at den tiltalte har tilstått de faktiske forhold. Han trakk også frem at han ikke betvilte at tiltalte synes det var vondt å ha tatt livet av sin bror. Likevel mente han at det ikke burde være formildende.

— Slik situasjonen er, må jeg si at det er vanskelig å gjøre det til noe nevneverdig formildende her, sa han.

- Ikke forsettlig

John Christian Elden, forsvarer for 25-åringen argumenterte for at drapet ikke var forsettlig. Han ønsker at 25-åringen skal dømmes for legemsbeskadigelse med døden til følge, noe som kan straffes med inntil ti år.

— Han har ikke vært inne på tanken om at dette kunne bli utfallet da han stakk. Han var forbløffet over hva dette knivstikket førte til, så han.

Han viste også til de to sakkyndige sin vurdering i saken, hvor de sår en liten tvil om hvorvidt tiltalte er lettere funksjonshemmet.

— Han er godt over på den naive siden. De trakk frem hvordan hans intellektuelle vurdering fungerer, da han tenkte at han ikke ville stikke mot magen, sa han og fortsatte:

– Vi kan ikke tillegge ham evner som en voksen person med normal livserfaring, sa Elden.

Tiltalte forklarte mandag at han ikke ville stikke mot magen, da han oppfattet det som svært farlig, da det er mange organer der.

Ber om 200.000 i erstatning

Gjennom sin bistandsadvokat, Jannicke Keller-Fløystad ba moren til de to brødrene om 200.000 kroner i skadeerstatning.

— Dette fordi hun har opplevd en dobbel sorg. Hun har mistet en sønn, og opplever en sterk sorg over at den andre sønnen er i fengsel.

Etter reglene for voldsoffererstatning fra det offentlige, må kravene fremsettes mot den ansvarlige gjerningspersonen, for at det offentlige skal fatte voldsoffervektak. I realiteten blir det det offentlige som betaler erstatningen, ettersom tiltalte er ubemidlet, og ettersom det er tvil om hvorvidt gjerningsmannen var lettere psykisk utviklingshemmet i gjerningsøyeblikket.

— Mor anser derfor erstatningskravet som et krav mot staten. Dette ønsker hun fordi hun opplevde at familien ikke fikk den hjelpen de ba om i dagene i forkant av drapet, forteller Fløystad.

Også kjæresten til den avdøde ber om erstatning på 200.000 kroner. Forsvarer Elden mener det ikke er riktig med erstatning til den avdødes kjæreste, men at det er naturlig med erstatning til mor.