— De har tatt med seg grammofonen, skrivemaskinen, en veggklokke, kjøkkenutstyr og skåler og to kjerrehjul, forteller den uheldige eieren fra Masfjordnes.

Alt var antikviteter, det eneste som sto igjen var to gamle kister. Kanskje var de for tunge å bære de hundre meterne ned til veien. Huset hadde stått tomt en periode, men eieren, som ikke ønsker å stå frem med navn, hadde nå kommet hjem og skulle pusse opp.

— Jeg hadde kommet for å male huset, men med malerspannet i ene hånden og skrapen i den andre møtte jeg en åpen dør, sier han.

Nå må han prøve å skrive en så nøyaktig liste som mulig, med beskrivelser av alle gjenstandene, i håp om å få alt tilbake. Men det er sjelden politiet klarer å finne tilbake til riktig eier de gangene de klarer å finne tyven. De fleste stjålne antikviteter forsvinner inn i antikvitetsmarkedet.

Plukker det de vil ha

Også på Voss har tyver vært på jakt etter antikviteter. I løpet av de siste fjorten dagene har tre tyverier blitt anmeldt. Og det er de gamle tingene som forsvinner.

— Det er ikke så mye som er tatt, de har vel tatt de gjenstandene med størst interesse, sier Lars Fykse, politioverbetjent ved Voss lensmannskontor.

Veggur, speil, pyntegjenstander og andre bondeantikviteter er blant gjenstandene som har blitt stjålet fra to eldre hus mellom Voss og Opheim og et bolighus i Voss sentrum.

— Det er ikke noe skadeverk, annet enn at man har brutt seg inn, så det er rene tyverier det er snakk om, sier Fykse.

— Har dere noen mistenkte?

— Nei, vi har ingen konkrete mistenkte, og jobber fremdeles med å få nøyaktige beskrivelser og bilder av gjenstandene, sier han, og oppmoder folk til å komme med tips.

De siste årene har det vært flere saker der hele hyttefelt har blitt gjennomsøkt i jakten på antikviteter. Fraflyttede gårdsbruk og setrer har heller ikke sluppet unna.

— Tyvene går nærmest fra hytte til hytte,forteller politioverbetjent Lars Tore Ruud, nasjonal miljøkoordinator i Økokrim.

Bestillingstyveri

I nye hyttefelt med store, avsidesliggende hytter er tyvene raskt ute. Før eierne får satt i gang eventuelle sikkerhetstiltak som å sperre veien til hyttefeltet med bom, har tyvene allerede plukket med seg det av interesse som ikke er skrudd fast.

— Gamle dører og senger som skal bygges inn i nye hytter blir stjålet før hytteeierne rekker å komme så langt. Det er plass til mye i en stor varebil, sier Ruud.

Og det er ofte de samme folkene som opererer i et område. Når de blir tatt, får hytter og hus være i fred. I alle fall en stund. Før nye tyver finner ut at det er noe som er verdt å stjele.

— Hvem er det som kjøper tyvegodset?

— Det flere mellomledd før antikvitetene eventuelt havner i en antikvitetsbutikk, og kjøperen har som regel ingen anelse om at det er tyvegods de kjøper. Men det er nok også snakk om noen bestillingstyverier, sier Ruud.

Hvis en kunde oppsøker antikvitetshandlere og er på utkikk etter noe spesielt, hender det at gjenstander kan bli «skaffet». Ruud påpeker at deler av antikvitetsbransjen kan være mer grå enn hvit.

— Det er også en tendens til at hvitsnippforbrytere investerer i antikviteter og kunst. Det er ofte verdier som er enkle å skjule for politiet fordi det er vanskelig å si om et skap er verdt 2000 eller 200000 kroner. Slik kan man lure unna store verdier i et eventuelt konkursbo, sier Ruud.

Norge unikt

— Hvor stort er omfanget av antikvitetstyveri?

— Det finnes ingen oversikt som skiller mellom tyveri av antikviteter og andre gjenstander, så dessverre har vi ikke noe tall på det. Men det er klart at det er store verdier det dreier seg om. Og det er nesten håpløst å spore opp stjålne gjenstander hvis ikke det står noe navn eller nummer på dem, sier Lars Tore Ruud.

For å være på den sikre siden, bør eiere av gamle gjenstander ta bilde av dem, slik at politiet lettere kan identifisere tyvegods. Ruud påpeker at Norge er unikt i antikvitetssammenheng.

— Vi var et fattig land i lang tid, og det som blir regnet for antikviteter i dag, var gjerne i bruk frem til 1970-tallet. I våre naboland, som da var mer velstående, ble slike ting kastet, og vi har dermed et mye større volum antikviteter her i Norge enn for eksempel i Sverige, sier han.

FOR TUNG? Dette er en av de to kistene som stod igjen etter at tyver hadde vært på ferde i Masfjorden. En rekke antikviteter som gammelt kjøkkenutstyr, grammofonen, et veggur og annet arvegods kan allerede ha blitt solgt til nye eiere. FOTO: PRIVAT
TØMT: Det var ikke mye igjen i huset på Masfjordnes. Den gamle skrivemaskinen er borte, kanskje var det noen som hadde «bestilt» en gammel en med kulehode og rettetast? FOTO: PRIVAT