Mannen er dømt til fengsel i 3 år og 3 måneder. Han må også betale 470.000 kroner i erstatning til de fire barna og sin eks-kone.

Skryt til politiet

Hele familien er norske statsborgere, men foreldrene er opprinnelig fra Irak. De giftet seg i Bergen i 1994. De bodde her i byen frem til 2002, da de flyttet til Syria. Der ble de til 2011.

Da kom tilbake til Bergen. Året etter reiste de til Irak. I januar i år kom moren tilbake til Bergen, uten barna. Hun gikk til politiet og sa at de fire barna var bortført av faren. Han ble siden arrestert i Bergen, mens barna var i Irak.

— Bergenspolitiet tok saken på alvor. De har gjort en kjempejobb og sørget for at barna er kommet tilbake til Bergen fra Irak. Hadde ikke politiet tatt denne saken på alvor, vet vi ikke hva som hadde skjedd med dem, sier advokat Kristine Hånes.

Hun har vært bistandsadvokat for moren og er svært fornøyd med dommen.

— Min klient er lettet over at det nå kan se ut som om de får fred, sier hun.

- Ville hindre vestlig påvirkning

Den 24 sider lange dommen viser detaljerte eksempler på mishandlingen som pågikk fra 2005 til 2013. Slag, spark, trusler og sjikane var en del av hverdagen for barna, ifølge dommen.

«Pappa, ikke slå meg», var typiske ting barna kunne si, ifølge dommen. Faren kalte dem dumme, sa de var esler og at de ikke dugde til noe. D

Da de bodde i Bergen, holdt han barna innesperret og nektet dem skolegang. Mannen ville forhindre at de ble utsatt for vestlig påvirkning, ifølge dommen.

Det var 49-åringen som bestemte mot konens vilje at familien skulle flytte til Irak i Konen forklarte i retten at hun trodde de skulle på ferie og returnere til Bergen. I januar i år kom hun altså tilbake til Bergen, uten barna.

- Ekstrem belastning

Ifølge dommen holdt faren de fire barna sperret inne på ulike steder i Irak. Han forsøkte å få i stand ekteskap for de to døtrene på 14 og 16 år.

«For barnas del må det ha vært en ekstrem belastning å bli flyttet rundt fra sted til sted uten å vite hvor lenge de skulle være på hvert sted, uten å få lov til å kontakte sin mor eller noen i hennes familie, og uten å vite om de ville få treffe sin mor igjen», heter det i dommen.

Nektet for alt

Mannen er dessuten dømt til kontaktforbud mot familien de fem neste årene.

Det har ikke lyktes BT å få kommentar fra hans forsvarer. I retten nektet mannen for samtlige punkt i tiltalen, men ble altså ikke trodd.