Bøssebærere i Bergen skal ha opplyst at de samlet inn penger til kreftsyke barn på Haukeland. Daglig leder Øystein Brønlund (38) vedgår at det ikke var inngått noen avtale med Haukeland om innsamling.

— Bøssebærerne er ikke opplært til å si dette. Vi har ikke samlet inn penger til Haukeland. Det kan hende at en bøssebærer har sagt det, og da er det svært beklagelig, sier Brønlund til Bergens Tidende.

Helse Bergen anmeldte i går Brønlund til politiet.

Mot sår i munnen

38-åringen forteller at han har Aloe Vera-hudpleieprodukter og drikkejuice til en verdi av 100.000-200.000 kroner på lager. Dette er tilbudt både Haukeland universitetssykehus og Sørlandet sykehus Arendal, som lindring til kreftsyke.

— Det vi har sagt er at vi skal støtte kreftpasienter og vanskeligstilte familier. Dette har sammenheng med at min mor døde av kreft i desember. Hun fikk hudkrem, og ga videre til andre pasienter på sykehuset i Arendal. Jeg hadde lyst til å hjelpe andre pasienter, hevder Brønlund.

— Det høres jo litt merkelig ut å samle inn penger til hudpleie?

— Jeg kan skjønne det. Men cellegift forandrer huden, og disse produktene hjelper blant annet mot sår i munnen.

— Haukeland sier at penger ofte er det mest nyttige. Hvorfor ikke gi penger?

— Vi har allerede avtalt med Sørlandet sykehus om Aloe Vera, og ønsket å gi dette til flere. Alle får penger eller tv-er eller video. Det er mange måter å hjelpe kreftpasienter på.

Over 200.000 kroner

— Er giverne i Bergen klar over at de gir penger til hudpleieprodukter?

— Vi har kommunisert at vi jobber for å hjelpe vanskeligstilte. Noen har spurt, og jeg håper de har fått svar, sier Brønlund.

Han vil ikke tallfeste hvor mange personer som har samlet inn penger, hvor stor nettoandel som går til formålet - eller hvor mange penger som er kommet inn. Han bekrefter at det er over 200.000 kroner.

— Jeg kan ikke si noe før regnskapet er ferdig. Vi har strenge prosedyrer, sier han.

Etter at Haukeland nylig avslo å få et lass med Aloe Vera-produkter, ba Brønlund om et møte.

— Jeg har ikke fått noe svar. Vi har selvfølgelig lyst til å hjelpe både barn og voksne i Bergen, og gjerne gi kremer og drikkejuice direkte til pasientene, sier han.

Brønlund opplyser at han har fått en «forhandleravtale» for Aloe Vera, som gir god rabatt ved innkjøp. I nær fremtid vil sykehuset i Arendal motta produkter for 50.000 kroner.

60 aksjoner i 2003

Jubelbrølet fra Arendal lar vente på seg.

— Vi kjenner ikke til hans virksomhet, men var positive til å få noen glass eller tuber med hudpleieprodukter. Jeg har ikke hørt om noe parti til 50.000 kroner, og tror ikke vi kan ta imot noe slikt, sier avdelingssykepleier Ingunn Walaas ved kreftavdelingen, Sørlandet sykehus Arendal.

Hun bekrefter at de har vært i kontakt med Brønlund, men kjenner ikke til at 38-åringen bedriver pengeinnsamling.

I fjor fikk Hordaland politidistrikt inn cirka seksti meldinger om pengeinnsamlinger i Bergen, blant dem én fra Øystein Brønlund. Brønlund har nå sendt melding til politiet om at han fra 2. januar starter «Aksjon fremtid 2004».