— Da jeg lå på sykehuset som liten jente bestemte jeg meg for å hjelpe andre syke barn hvis jeg overlevde og ble voksen, sier Oddny-Marie Kolle (25) til Bergens Tidende.

Midt i adventstiden i 1981 ble Oddny-Marie Kolle sendt til Haukeland sykehus i Bergen. Den fem og et halvt år gamle jenten fra Førde hadde hanglet og vært syk lenge. På Sentralsjukehuset i Sogn og Fjordane fant legene ut at hun muligens hadde fått kreft. Og på Haukeland sykehus kunne legene bare bekrefte mistanken. Oddny-Marie hadde fått kreftformen leukemi.

En målbevisst jente

De neste to årene - helt til hun ble godt og vel syv år - tilbrakte hun i skytteltrafikk mellom barneklinikken og hjemstedet. I løpet av den tiden bestemte hun seg for hva hun skulle bli når hun ble stor: Hun skulle ta seg av andre syke barn, enten som sykepleier eller psykolog. Og slik gikk det også. I 1998 fikk hun vitnemål fra sykepleierutdanningen ved Høgskolen i Hedmark.

I desember 2000 var hun ferdig spesialist i barnesykepleie, og fra januar i år har hun vært fast ansatt sykepleier på Haukeland sykehus med ansvar for kreftsyke barn på post 5.

— Familien min har nok alltid ment at jeg har vært målbevisst og litt sta. Kanskje akkurat de egenskapene også hjalp meg da jeg var syk, sier Oddny-Marie Kolle.

Pleierne husker henne

BT møter Oddny-Marie Kolle på jobb på barneklinikken. Vi møter også barnepleier Audbjørg Gjerme. Gjerme har vært på sykehuset i over 20 år, og var nattevakt på den tiden Oddny-Marie var innlagt. Hun husker godt den blide og koselige lille jenten.

— Vi er flere barnepleiere her som husker Oddny-Marie. Vi ble alle så glade i henne. Da hun begynte hos oss som sykepleier lette vi i et gammelt album og fant bilde av henne, sier Audbjørg Gjerme.

En stor ressurs

Gjerme er ikke i tvil om at Oddny-Marie er en stor ressurs for avdelingen.

— Hun har jo hatt diagnosen selv. Derfor kan hun sette seg inn i de små pasientenes situasjon på en helt spesiell måte, sier Gjerme.

Oddny-Marie husker også Audbjørg Gjerme godt igjen.

— Jeg husker hun var hos meg om natten. Hun hadde på seg frakk, munnbind, hette og sko på grunn av de strenge isolasjonsreglene vi hadde da. Det var mye på grunn av Audbjørg og de andre pleierne at jeg selv bestemte meg for å hjelpe kreftsyke barn. De ble på en måte rollemodeller for meg, sier Oddny-Marie Kolle.

Har trøstet andre

I jobben sin har det hendt at Oddny-Marie har fortalt andre barn om sin egen fortid.

— Særlig én gang fant jeg ut at det var riktig. En gutt på åtte år hadde fått kreftdiagnosen. Han syntes det var ille, og var veldig lei seg. Han forbandt først og fremst kreft med voksne, og han hadde hørt at sykdommen hadde dødelig utgang. En dag fortalte jeg ham min historie. Jeg fortalte at jeg hadde hatt kreft, men ble frisk igjen. Gutten ble helt forandret etter dette. I dag er han ferdig med behandlingen og har det fint, sier Oddny-Marie Kolle.

VOKSEN SYKEPLEIER: Oddny-Marie Kolle (25) ble kreftfri etter to års behandling som liten jente. I dag hjelper hun andre kreftsyke barn, et valg hun traff tidlig i livet.
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN