Å BO TRANGT som student er ikke uvanlig. Utfordringen ligger i å innrede funksjonelt, fint – og ikke minst på en billig måte.

– Veldig mye er mulig å gjøre selv med litt fantasi og en stiftemaskin, sier interiørkonsulent og møbeldesignstudent Susanne Jørgensen.

Hun mener det er viktig med møbler som har mer enn en funksjon.

– For eksempel kan man spare plass ved å henge opp bordplaten på veggen. Du stifter fast et lerret over en mdf-plate som du monterer på sammenleggbare ben. Så dekorerer du enten med fototrykk eller maling, forklarer interiørkonsulenten.

En annen ide er å montere en vippefunksjon på rammemadrassen slik at sengen kan vippes opp etter veggen på dagtid.

– Stift fast stoff på undersiden av sengen slik at den blir litt dekorativ når den står oppe, sier Jørgensen.

HÅKON IVERSEN, lærer i interiør ved Norges Kreative Fagskole, mener at det er viktig å tilpasse leiligheten etter personlige beohov.

– Tenk gjennom hvilken situasjon du forventer deg i løpet av studietiden, det vil si hvilke behov er viktigst å fylle ut over primærfunksjonene som å sove, spise og sitte. Har du en skofetisj og bor på 25kvm, kan en idé være å lagre dem i et hyllesystem som da samtidig fungerer som en fin skoutstilling.

Iversen mener at behovet for møbler i en slik leilighet er minimalt, siden man som regel ikke kommer til å oppholde seg der så mye.

– Tre møbler er nok. For eksempel sovesofa, bord og bokhylleseksjon, mener han.

– Men er du playstation-nerd eller liker å invitere folk over, er det selvsagt viktig med sittemøbler. Kjøp fargerike sittepuffer som kan stables i et hjørne når de ikke brukes – gjerne i forskjellige farger.

Mange tror det lønner seg på handle på Fretex eller brukthandel, men Iversen mener det faktisk kan bli mye dyrere enn å kjøpe ting på for eksempel IKEA eller Bohus.

– Retromøbler er populært, og blir ofte overpriset av den grunn. Å kjøpe nye varer gir i det minste garanti, mener han.

HAR DU MULIGHET til å male, bør du velge lyse farger.

– Det er lurt å bruke en nøytral farge på veggene som gir størst romfølelse. Sammen med fargesterke tekstiler, lys og pyntegjenstander, blir det ikke sterilt, og disse kan lett byttes ut hvis man blir lei, sier Jørgensen.

– Og ikke velg hvite møbler. Da vil det ikke gå lang tid før rommet virker skittent, avslutter Iversen.

Les mer i BTs boligbilag Hus og Hjem fredag.

GODT UTNYTTET: Gyda Matland (t.v.) har nylig pusset opp sin 25 kvm store leilighet. Hun har valgt lyse vegger, fargesterke detaljer og en knallrød sofa. - Gode løsninger på liten plass, ifølge interiørkonsulentene Susanne Jørgensen (t.h.) og Håkon Iversen.
Sævig, Rune