Sandra Mikkelsen henger langt, langt oppe på veggen, bare festet med tau rundt livet. Toppen er nær.

— Det er gjerne de små jentene som er flinkest, smiler lærer Lorang Carlson-Schistad. Han står trygt på bakken og holder i tauet, og oppmuntrer dem som ikke helt vet hvor beina bør festes neste gang.

— De tenker et trekk lenger frem enn guttene, forklarer han.

— Det var litt høyt, innrømmer Thea Distad Carlsen. På sin andre klatretur snudde fjerdeklassingen da hun var nesten på toppen. Klatring er bare en av aktivitetene elevene i 1.-6.klasse ved Hellen skole har kunnet velge mellom denne uken. Det er en del av 50-årsfeiringen. Men skolens egentlige bursdag er ikke før 18.august.

Revy og stafett

— 18.august er dagen etter skolestart i høst. Vi hadde ikke hatt tid til å arrangere noe skikkelig opplegg på så kort tid, forklarer rektor Håvard Strømmen.

Litt feiring skal det bli da også, men hovedfeiringen har foregått ved at elevene har fått velge et såkalt langkurs, det være seg strikking, sirkus, avis eller uteskole for å nevne noe, og to kortkurs med et annet tema. Langkursene har gått over to timer tirsdag, onsdag og torsdag, mens kortkursene har vart to timer hver.

Torsdag kveld ble det hele avsluttet med familiefest og den tradisjonsrike stafetten Helledussen. 7.klasse har laget revy om både historiske begivenheter og populærmusikkens utvikling de siste 50 årene, og har fremført denne både for medelevene og for foreldrene. Smykke med 295 perler

— Nå har jeg 295 perler, sier August Aase Boge. Han er med på smykkegruppen og har laget både halssmykke og armbånd de siste dagene. Det har Johanne Haugland og Khuluud Jibril også. De lager pent mønster med bitte små perler.

— Jeg gir det til mamma, sier Kristian Fluge Sævig i 6.klasse.

— Eller til en kjæreste?

— Det kan være, smiler han.

— Det er så kjekt å være lærer for denne gjengen, smiler Inger Johanne Engelsen og ser på de dansende jentene.

Det er bare jenter som har valgt å ha langkurs i dans. De har lært seg både polka og noen ringdanser, og onsdag laget de en dans selv. Ikke vanskelig, sier jentene. Og gutter trenger de slettes ikke for å kunne danse. Da BT stakk innom, var de i gang med å lære en dans som egentlig er beregnet for 7.klasse.

— Men jeg tror vi får det til, sier Inge Johanne.

— Dans har vært et satsingsområde for skolen. Vi har som mål at alle elvene skal kunne et knippe danser når de går ut av Hellen skole. På festen i kveld skal alle 360 elevene danse for foreldrene. De er sånt de blir rørt av, smiler rektor Håvard.