Ragnhild Daae Gjertsen

«To personer ble fraktet til Haukeland sykehus etter at de krasjet i Fløyfjellstunnelen ved 16.00-tiden i går. (...) Den 25-årige bilføreren ble sittende fastklemt i bilvraket og måtte skjæres løs. Tilstanden var i går kveld alvorlig og ustabil». Det var meldingen som sto på trykk i BT 11. november 2001.

Den 25 år gamle mannen var Richard Guttormsen. Tirsdag han på scenen i Grieghallen og fortalte om opplevelsene sine til årets russekull. For 15. år på rad arrangerte Norsk Luftambulanse og politiet trafikksikkerhetskampanje for å skremme russen til å ta trafikksikkerhet alvorlig. Richards historie var skremmende nok, illustrert med bilder av en totalvraket bil. Hans egen. Ved siden av 26-åringen sto kirurgen som var på jobb på Haukeland den kvelden ulykken skjedde.

— Richard lå på operasjonsbordet i 13 timer. For noen år siden hadde vi ikke klart å redde ham, fortalte seksjonsoverlege Lasse Engesæter.

På mirakuløst vis kom Richard fra det uten varige fysiske skader, men sliter fortsatt med skole og jobb.

— Jeg vil ikke at dette skal skje med noen av dere, sa Richard til russen, og la til: - Og heller ikke min verste fiende.

Ikke nytteløst

I tillegg var politi, prest, luftambulanse og familie av trafikkofre til stede og ga russen flere skremmende historier om hva uaktsomhet i trafikken kan føre til.

— Han som mistet kone og barn på grunn av en fyllekjører gjorde mest inntrykk, forteller Sveinung Haug Hallanger fra Sandsli videregående.

Sammen med tre kamerater satt han på første rad under arrangementet, og historiene har tydelig satt sitt preg på avgangselevene. Hvor lenge effekten varer er derimot usikkert.

— Det kommer nok til å gå i glemmeboken, tror Sveinung.

— Men det er nok ikke helt nytteløst, skynder Jørgen Flatholm Strømmen seg å si.

Steinar Sellevold, regionsjef i Norsk Luftambulanse, er klar over at arrangementet kanskje ikke har så langvarig effekt.

— Men hvis bare én ulykke hindres, så er det verdt det, mener han.

— Jeg er fornøyd om de husker det russetiden ut, sier initiativtaker Trygve Hillestad.

40 DØGN PÅ SYKEHUS: Richard Guttormsen ble hardt skadet i en trafikkulykke for halvannet år siden. Årets russekull får forhåpentligvis ikke bruk for overlege Lasse Engesæters (t.h) hjelp.
Foto: Eirik Brekke