Byrådsleder Monica Mæland (H) ønsker ikke å fjerne en eneste parkeringsplass fra Bergen sentrum. Hennes utfordrer, Harald Schjelderup (Ap), mener det er viktigere å tenke på miljøet.

Mæland og Schjelderup møttes til duell foran nærmere 180 pent kledde menn og kvinner på Fløyen torsdag. De to var enige på en rekke punkter, men temperaturen steg da det ble snakk om temaer som parkeringsplasser i sentrum, eiendomsskatt og BKK.

— Det bekymrer meg hvis Ap kommer til makten: De sier de skal ha null parkeringsplasser i sentrum. Men hvis du skal drive butikk eller arkitektkontor, er det nødvendig å komme seg til og fra, sa Monica Mæland.

Schjelderup mener det er flere måter å løse trafikken til og fra sentrum på.

— Vi har sagt at vi skal ha en restriktiv parkeringspolitikk, ikke minst om vi skal klare å løse miljøutfordringene. Vi må ha en renessanse for skinnegående transport, bybane og jernbane, og slippe gjennomgangstrafikken gjennom sentrum, sa han.

Frykter sentrumsdød

Debattleder Frank Aarebrot stilte spørsmål ved om riving av Bygarasjen kan drepe det som er igjen av sentrumshandel.

Vi har ikke planer om å fjerne en eneste parkeringsplass i sentrum. Monica Mæland

— Hvis vi river Bygarasjen, er det fordi vi flytter parkeringsplassene under Lungegårdsvannet. Vi har ikke planer om å fjerne en eneste parkeringsplass i sentrum. Bygarasjen blir ikke revet før vi har erstatningsplasser, svarte Monica Mæland.

Hun viste til at Bergen har nest lavest andel parkeringsanlegg av de store byene, og at et levende bysentrum må kunne konkurrere med kjøpesentrene hvor folk både kan kjøre gratis og parkere gratis.

— Vi har miljøutfordringer i Bergen knyttet til privatbiler og luft. Vi ønsker å løse det, da kan vi ikke ha ekstremt med parkeringsplasser, sa Schjelderup.

Han viste også til bilkøene inn og ut av sentrum.

— Køene vokser år for år og plager bergenserne. Hvis ikke vi gjør noe, vokser køende enda mer. Vi har ansvar for å løse det, sa han.

Faktasjekk: «Skoleresultatene for våre grunnskoleelever er de beste blant skolene i storbyene i Norge»

Vil ha BKK som lokomotiv

De to vil også helt forskjellige ting med eierskapet av BKK. Bergen kommune eier 37,75 prosent av kraftselskapet, mens Statkraft eier 49,9 prosent.

— Jeg synes både Bergen og Statkraft har vært for passive eiere i BKK. Vi er enige i at BKK skal være en lønnsom bedrift og at kommunen skal ha rett til å ta ut utbytte, men det skal ikke være eneste grunnen til å eie. Selskapet skal være et lokomotiv i byregionen, og da trengs det aktivt eierskap, sa Schjelderup.

Hvis han blir byrådsleder, ønsker han å være en mer aktiv eier med åpning for å investere vindkraft og høyteknologisk fiber.

Han mener det var feil av byrådet å stoppe fibersatsningen til BKK.

— Vi har brukt fryktelig mye tid hos BKK og gått gjennom fibersatsingen sammen med eksperter. Jeg er veldig sikker på at det var en ulønnsom satsing som ikke var fremtidsrettet. Inntjeningen skulle komme i 2027, sa Mæland.

På et besøk hos BKK tirsdag skal næringsminister Trond Giske ha signalisert at Statkraft ikke kommer til å selge seg ut av BKK.

— Jeg ble månebedotten da Giske kom til Bergen med en beslutning knyttet til Statkraft, uten at Statkraft har fått noen beskjed om dette, sa Mæland.

Følg BTbatt på Facebook

Sparte 72 kroner

De to diskuterte også budsjettet til Bergen, som Fylkesmannen har kjent ulovlig på grunn av at ekstraordinært utbytte fra BKK er brukt i driftsbudsjettet. Det var opposisjonen som ba Fylkesmannen gjennomføre en lovlighetskontroll av budsjettet.

— Vi gjorde det samme i 2009, men da meldte dere det ikke til Fylkesmannen. Da var det en annen fylkesmann, og ikke valg, sa Mæland.

Mens Ap går til valg på en dobling av eiendomsskatten, vil Høyre fjerne den.

— Vi ønsker inntektene fra eiendomsskatten tilbake på 2006-nivå og vil bruke rettferdige nye takster. Vi vil øremerke merinntekten til skole og eldreomsorg, sa Schjelderup.

Han viste til at han selv har spart 72 kroner på byrådets halvering av eiendomsskatten.

— Det er dyrt nok å bo. Eiendomsskatten rammer et objekt du ikke kan flytte, og den rammer mennesker: Studenter, pensjonister og rikinger, sa Mæland.

Hvem er din favoritt og hvorfor? Diskuter under: