Det ble skikkelig ampert da de to førstekandidatene i Sogn og Fjordane tirsdag møttes til NHO-debatt på Skei i Jølster. Ifølge lokalavisen Firda tok debatten fyr da Rotevatn varslet kommunereformer straks Navarsete er ute av regjeringen.

— Det var helsikes og jæklig i annenhver setning, sier Rotevatn, som har gjort Senterpartiet og Navarsete til sin hovedmotstander i valgkampen.

Etter debatten fyrte han løs mot partilederens ordbruk på Twitter.

— I motsetning til henne klarer jeg å få frem budskapet mitt uten å ty til banning hele tiden. Jeg registrerer at det er ungdommen som må stå for den dannede samtalen, fortsetter han arrogant.

- Dyrker 60-tallet

På BTs og NRK Sogn og Fjordanes måling for september går Venstre mest frem og får en oppslutning på 9,2 prosent. Dermed er de akkurat nå fylkets fjerde største parti. Resepten til førstekandidat Rotevatn er stadige angrep på sentrumskollega Senterpartiet og fylkets eneste partileder.

— Liv Signe Navarsete vil at alt skal være som det alltid har vært. De ser bakover, ikke fremover, dyrker 60-tallets kommunestruktur og vil at distriktene skal være støttemottakere, hevder han.

Navarsete er overrasket over reaksjonen til Rotevatn.

— Det virker som han er forurettet fordi Senterpartiet påpeker at han er landets mest ihuga EU-tilhenger. På debatten på Skei var det fart og engasjement, men uti fra at han selv er en frisk debattant trodde jeg han tålte såpass, sier hun, og legger til:

— Den EØS-avtalen han nå skryter uhemmet over i ordskiftet i hjemfylket, omtalte han i Oslo som «en forbanna vits» da han ble utnevnt til «Årets europeer» i 2012.

Spiller bevisst

Sveinung Rotevatn er leder for Unge Venstre og sammen med Navarsete den eneste nasjonale kandidaten fra Sogn og Fjordane. Han kommer også fra Nordfjordeid, samme plassen som Liv Signe Navarsete for åpen kamera uttalte «du veit ikkje kva du snakkar om» til opprørte sykehusaktivister.

Valgekspert Knut Henning Grepstad mener Venstre-politikerens kritikk av Sp-lederen ikke er tilfeldig.

— Han kjører beinhardt på Senterpartiet og den episoden som skjedde på Nordfjordeid. Dette er noe han spiller på bevisst, mener Grepstad.

Strategien kan være samkjørt. Rotevatn fikk nemlig god støtte av sine partifeller i Nordfjord til å karakterisere Navarsete på Twitter.

«Det var en herlig debatt, men burde vært 18-årsgrense med såpass mye banning», skrev Eid-ordfører Alfred Bjørlo (V).

«Navarsete har mistet helt kontrollen. Banneord i annenhver setning», fortsatte Peder Lofsnes Hauge (V), kommunestyrerepresentant i Gloppen.

- Frisk i kommentaren

Senterpartiets annenkandidat Jenny Følling var også til stede på NHO-debatten, og synes Rotevatn har lite å klage over når det gjelder språkbruk.

— Liv Signe er jo frisk i kommentaren, men det er han og. På det området var de omtrent like.

- Rotevatn mener Sp dyrker 1960-tallets kommunestruktur og ikke ønsker forandring. Har de et poeng?

— Han bør stikke fingeren i jorda og se hvordan markedskreftene fungerer. I spredte områder må en ha distriktspolitiske virkemidler, sier hun og legger til:

— Rotevatn har høy selvtillit, men lite praktisk erfaring. Det kan han trenge.

- Retningsvalg for bygdene

Også Senterpartiet går frem på den siste målingen, fra 14,3 prosent til 15,6 prosent. Dermed ser Navarsetes mandat stadig sikrere ut.

— Vi føler vi har medvind og er i siget. Dette er et retningsvalg for bygdene og Sogn og Fjordane, sier andrekandidat Jenny Følling.

Høyre går mest tilbake på septembermålingen og faller hele 4,7 prosentpoeng til 22,7 prosent. Også Fremskrittspartiet taper oppslutning. Mandatutdelingen er derimot stabil. Ap, Høyre og Sp tar ett hver. Venstre har gode sjanser til å vinne det siste utjevningsmandatet.

Valgekspert Knut Henning Grepstad oppsummer målingen slik:

— Situasjonen er i ferd med å normalisere seg. Ap og Sp mobiliserer, mens Høyre som har vært på en topp, nå ser ut til å være nedadgående.

INTRIGER: Nordfjordingen Sveinung Rotevatn er Venstres representant i TV 2s realityprogram Valgcamp. Også på hjemmebane satser han på «politiske intriger». Hovedmotstander er først og fremst Liv Signe Navarsete og Senterpartiet.
SCANPIX