Ledelsen i Helse Bergen og Sykepleierforbundet står steilt mot hverandre

— Stemningen på avdelingen er amper. Mange er frustrerte over nye arbeidstider. Det blir vanskelig å få hverdagen til å henge i hop både på jobben og hjemme, sier sykepleiere på hjerteavdelingen som BT har vært i kontakt med.

— Situasjonen er helt fastlåst, sier administrerende direktør Anne Kverneland Bogsnes.

Uoversiktlig arbeidstid

Hvitkledde haster forbi. Langs korridorene ligger pasienter som venter på å få ledig rom. Det er travel formiddagsstemning på Hjerteavdelingen når BT kommer for å lodde stemningen blant sykepleierne første dag i ny vaktplan.

— Tilsynelatende går arbeidet på avdeling sin vante gang, sier de seks sykepleierne på hjerteavdelingen, som har tatt fem minutter for snakke med Bergens Tidende

Siv N. Thorsen og Marianne S. Holm fører ordet.

— Arbeidstiden er blitt uoversiktlig og det er vanskelig å planlegge med den nye arbeidstiden. I perioder, spesielt etter lunsj, vil de bli mye travlere. Da er det nemlig færre på jobb. I de timene vi er færre, kan det være at noen av pasientene må vente lenger på oss.

Sykepleierne BT snakket med i går, skulle alle gå av vakt klokken tre på ettermiddagen. De forteller at på en av postene på avdelingen er det tjue forskjellige arbeidstider i løpet av døgnet.

— Vi vet at på enkelte avdelinger starter arbeidstiden klokken tre på natten for at nattevaktenes arbeidstid skal gå opp, forteller Marianne S. Holm

Ledelsen forlot møte

Onsdag toppet den tilspissete situasjonen seg. Da kom det til brudd mellom arbeidsgiverne og arbeidstakere i arbeidsmiljøutvalget

De ansattes og ledelsens representanter ble ikke enige. Saken endte med at ledelsen marsjerte ut.

— Arbeidstilsynet ønsket en uttalelse om hvorvidt gjeldende vaktplaner er forsvarlig i et helse og verneperspektiv Vi klarte ikke å bli enige om en felles uttalelse, hevder Kverneland Bogsnes.

Hun legger ikke skjul på at hun er svært bekymret for situasjonen.

— I øyeblikket virker situasjonen helt fastlåst. Slik jeg opplever situasjonen kommuniserer vi ikke på samme kanal, sier direktøren, som hevder at Norsk Sykepleierforbund utnytter situasjonen fagpolitisk og blander lønnsforhandlinger med spørsmålet om arbeidstid.

Hun opplyser at ledelsen i Helse Bergen har koblet inn arbeidsgiverforeningen NAVO for å få hjelp i de deler av konflikten som er tilknyttet et nasjonalt nivå.

— Nei, vi blander oss ikke inn, sier leder i Norsk Sykepleierforbund avdeling Hordaland, Mary Anne Golten.

— Men vi krever at alle skal ha den fritiden de har krav på. Det skjer ikke ved det nye vaktsystemet som ledelsen i Helse Bergen vil tvinge gjennom.

Timeout i går

I går hadde partene timeout. Men i dag møtes arbeidsmiljøutvalget på nytt, og i ettermiddag har de ansattes organisasjoner innkalt til allmøte.

Leder av arbeidsmiljøutvalget, Leif Johnsen, ønsker ikke å kommentere situasjonen i mediene. Han bekrefter at arbeidsutvalget skal møtes igjen tirsdag. Men han regner med at partene vil bringe saken videre på en positiv måte.

Fra ledelsen i Helse Bergen sin side ble det i går også hevdet at en rekke sykepleiere er i ferd med å melde seg ut av Norsk Sykepleierforbund i protest mot forbundet og de lokale tillitsvalgtes håndtering av situasjonen.

Sykepleiernes leder i Hordaland, Mary Anne Golten, kjenner seg ikke igjen denne beskrivelsen.

Hun sier at forbundet har fått syv utmeldelser fra sykepleiere ansatt i Helse Bergen siste måned.

— En har begrunnet utmeldelsen med at hun er uenig med oss i konflikten om turnusplanen, sier Golten.