Lørdag 22. mars skal til sammen 29 frivillige organisasjoner og politiske partier i Bergen demonstrere mot regjeringens asylpolitikk på Torgallmenningen. Artister og appellanter er allerde booket, men musiker Stig Van Eijk og konferansier Erling Borgen må stå på bar bakke. Scenen arrangørene hadde tenkt å benytte seg av, en lastebilscene de låner gratis av Norsk transportarbeiderforbund, kan ikke lenger brukes ifølge kommunen.

— Vi har fått beskjed at om vi vil benytte en scene, må vi bruke kommunen sin. Den koster det 12.000 kroner å leie. Det kan vi ikke ta oss råd til for et tre timer langt arrangement, sier initiativtaker og lokallagsleder i Norsk Folkehjelp i Bergen, Jorge Dahl.

Dahl har arrangert flere titalls markeringer på Torgallmenningen gjennom årenes løp, og har det praktiske ansvaret for lørdagens markering. I februar fikk han beskjed om at lastebil-scenen ikke kunne brukes i asylpoitikkdemonstrasjonen.

Har brukt samme scene før

«Bergen kommune gikk i 2001 til innkjøp av en mobil scene med et ønske om at forskjellige provisoriske scener, lastebiler o.l. ikke skulle nyttes i de sentrale byrommene herunder Torgallmenningen. (...) Grønn etat finner med dette ikke å kunne gi tillatelse til å benytte Deres lastebil på Torgallmenningen under arrangementet 22. mars, og anmoder at Dere enten bestiller den kommunale scenen, eller finner en annen løsning», skriver Grønn etat i en mail til Dahl. De viser til et vedtak gjort i Byrådet i 2005 som sier at Festplassen øremerkes slike aktiviteter.

— Regelverket for demonstrasjoner på Torgallmenningen er ganske snevert, og derfor får de fleste arrangementene en eller annen form for dispensasjon. Jeg har aldri opplevd at vi ikke har fått dispensasjon, eller at politikere har blitt koblet inn. Vi hadde en markering for Syria før jul, og da brukte vi den samme scenen, uten problem, sier han.

Lastebilen har en åpning på siden, slik at den kan brukes som en scene. Dahl forteller at lørdagens arrangement er en politisk markering hvor demonstrantene ikke skal gå i tog, men stå i ro og hører på appeller og musikalske innslag.

— Derfor vil vi være i sentrum der det er mennesker. Og vi trenger en scene, forklarer arrangøren.

Byråden: - Bruk Festplassen

Grønn Etat viser til at saken nå ligger på bordet til sosialbyråd Dag Inge Ulstein (Krf). Han sier demonstrantene må flytte seg til Festplassen, om de ikke vil bruke kommunens 12.000 kroners-scene.

— Jeg ser at 12.000 kroner er en stor kostnad. Men reglementet er klart, og derfor har jeg støttet avgjørelsen til Grønn etat. Festplassen er ledig og demonstrantene kan ha markeringen der. Det er et av de aller flotteste byområdene våre. Jeg håper det kan bli en løsning alle kan godta, sier Ulstein.

Hvorfor får de ikke lov til å bruke sin egen lastebil-scene denne gangen, slik de har gjort inntil nylig?

— Akkurat hvordan historikken er, tør jeg ikke gå helt inn i. Men slitasjen på bakken på Torgalmenningen er åpenbar, og regelverket ligger der.

Vil det si at Torgallmenningen ikke kan brukes til demonstrasjoner med en scene, med mindre man kan betale 12.000 kroner?

— Nei, Torgallmenningen kan brukes så lenge man ikke kjører en lastebil inn på plassen. Det har vært flere demonstrasjoner og møter med appeller der i det siste som har fungert godt.

Byråden forklarer at årsaken til at kommunens scene er den eneste som kan brukes på Torgallmenningen, er for å ha bedre kontroll på slitasje, estetikk og sikkerhet. Men arrangørene trekker frem at NHHs UKEN-buss har stått flere uker i strekk på Torgallmenningen.

— Jeg regner med at Grønn etat har gjort sine vurderinger i den aktuelle saken. Den saken har ikke havnet på mitt bord, sier Ulstein om UKEN-bussen.

- Vi står rett på bakken

— Festplassen er fin til sitt bruk, men det er snakk om store arrangementer som trekker mange mennesker. Det er ikke et alternativ til et lite arrangement som dette. Vi må være mest mulig synlige, svarer arrangør Dahl på byrådens forslag.

Nå har de mobilisert for å likevel gå for Torgallmenningen og droppe sceneplanene.

— Vi står på bakken, alle sammen. Artistene også, sier Dahl.

Han mener at kommunen nå viser til et vedtak fra 2005 egentlig handler om politikk.

— Dette kan i verste fall tolkes som politisk sensur. Arrangementet er i direkte i strid med regjeringens asylpolitikk som har fått støtte av Krf. Det er de tre byrådspartiene som regjerer i Bergen. Da er det ikke så lett å se at dette ikke kan være politisk begrunnet, sier Dahl.

- Politisk sensur

Gruppeleder for SV i bystyret, Oddny Miljeteig er en av dem som har engasjert seg på arrangementets Facebook-side. «Dette meiner eg rett og slett er politisk sensur, intendert eller ikkje!», skriver politikeren.

— Det er mildt sagt litt spesielt at de trekker fram dette regelverket fra 2005 akkurat nå. Når Jorge Dal blir sendt fra den ene til den andre og ringe rundt til halve rådhuset , så fremstår det som ren uvilje. Resultatet blir jo da at kommunen bedriver en form for sensur. Det blir ekstra alvorlig når det gjelder et så sårbart politikkfelt som asylpolitikk, sier Miljeteig.

Men byråden henviser demonstrantene til Festplassen?

— Det er snikk-snakk og bortforklaringer. Arrangementet kunne vært på Ulriken eller Fløyen og det, men det er ikke tilfeldig at de velger Torgallmenningen. Alle vet hvis man skal formidle kraftfulle, politiske ytringermå man stå på Torgallmenningen. Valgbodene våre står ikke på Festplassen før kommune- og stortingsvalg.

— I beste fall er dette snakk om en uerfaren byråd som er redd for å gjøre noe galt, og i verste fall er det snakk om en innstramming av ytringsfriheten og politisk sensur, avslutter Miljeteig.

Diskuter saken under: