Bakgrunnen for krangelen, som er omtalt i den estiske økonomiavisen Aripäev, er salget av Vest Tank i Sløvåg i Gulen. De første papirene på transaksjonen skal ha blitt underskrevet 23. mai, dagen før den dramatiske eksplosjonen i to tanker på området.

Selve overtakelsen skjedde 1. august, slik at det ikke er tvil om at det var det gamle selskapet som var ansvarlig da ulykken skjedde. Etter det BT kjenner til, skal kjøpesummen ha vært rundt 160 millioner kroner.

Har fått halvparten

Men eksplosjonen kompliserer verdifastsettelsen, og er i følge den estiske avisen årsaken til at Alexela nå holder igjen deler av kjøpesummen.

— Vi har spesifikke punkter i kontrakten som tar hensyn til ulykker som skjer mens selskapet fortsatt tilhører den gamle eieren. Sluttoppgjøret kommer an på hvor store reparasjonskostnadene blir, og hvor stor del forsikringen kompenserer av verdiene som gikk tapt i brannen, sier styreformann i Alexela Logistics, Heiti Hääl, til Aripäev.

Emblem, som var eneeier i Vest Tank, er ikke enig med den fortolkningen, og kritiserer esternes forretningskultur. Han sier at han ennå ikke har mottatt rundt halvparten av oppgjøret.

— I Norge er det slik at når man inngår en kontrakt, så holder man seg til den. Alexela, derimot, betaler ikke regningene sine i tide, sier han til Aripäev, og legger til:

— Heiti Hääl er vant med å gjøre forretninger med russiske forretningsmenn. Det skiller seg fra norsk forretningsskikk.

- Ser skeivt på oss

Emblem irriterer seg også over at han ikke får snakket med Alexela-ledelsen, men må kommunisere gjennom jurister.

Hääl avviser påstandene.

— Her er herr Emblem på ville veier. Vår side oppfyller alle faktisk inngåtte avtaler, og han ser skeivt på oss, sier han.

Overfor BT vil ikke Emblem si noe som helst om saken, utover å bekrefte at han har snakket med en estisk journalist.

— Jeg vet ikke hva som står i artikkelen, og er ikke interessert i å snakke med dere, sier han, og legger på røret.

Direktør for datterselskapet, Alexela Sløvåg, Trond Ivarson, vil ikke kommentere saken, men henviser til ledelsen i Estland.

I følge søknaden til Statens forurensningstilsyn vil Alexelas anlegg i Sløvåg kunne ta imot to millioner tonn olje årlig. I tillegg til lagring skal det foregå blanding av oljeprodukt på terminalen. De to ødelagte tankene skal bygges opp igjen, og det vil bli totalt 24 ansatte ved anlegget.

VEGAR VALDE
ØRJAN DEISZ