Bjørnen som ble skutt i Fjærland i Sogndal kommune i juni, skaper lokal strid. Ordføreren i nabokommunen Jølster mener skinnet tilhører dem og bør ende opp på Skei hotell i deres kommune.

Gikk akkurat inn i Sogndal

Bakgrunnen for striden er at jakten på bjørnen skal ha startet i Jølster, men bjørnen ble felt 400 meter inn i Sogndal kommune. Argumentet for at skinnet blir flyttet er blant annet at bjørnen ble voldt mest skade på Jølster-siden.

— Det at bjørnen var kommet inn i Sogndal kommune da fellingen skjedde, kan ikke tillegges vekt, skriver Jølster-ordfører Gerd Dvergsdal (Sp) i et brev til Direktoratet for naturforvaltning.

Sogndal kommune har gjort krav på skinnet, og ordfører Jarle Aarvoll (Ap) mener skinnet er et viktig historisk dokument.

— Det er 100 år siden sist det ble skutt bjørn i Fjærland, bjørneskinnet er historisk. Jeg ville avstått fra å kreve skinnet hvis bjørnen var skutt i en annen kommune, sier han til Sogn Avis.

- Forkastelig strid

Fra Jølster-siden er det fremmet forslag om at skinnet vil bli best ivaretatt på Skei hotell.

Dyrevernere reagerer med avsky på bjørnestriden mellom kommunene.

— Det var galt nok at bjørnen ble lagt ut til allmenn forlystelse i Kjøsnesfjorden, men en slik strid om et rovdyrskinn er etisk forkastelig, sier Randi Aarethun i Dyrevernlaget i Indre Sogn.

Den avdøde bjørnen har tidligere vært omdiskutert da kjøttet ble solgt på auksjon til hele 46.800 kroner. Prisen på et kilo bjørnebiff kom på 520 kroner, og det var lokal mediekjentmann Ole Johannes Øvretveit som vant auksjonen.

Hva syns du om krangelen? Si din mening i kommentarfeltet under.

GAUTE BØYUM