— Vi bør øke importen av israelske varer. Et mulig eksempel kan være en prøveordning med «frukt i skolen», hvor barn i bergen får delt ut Jaffa-appelsiner på kommunens regning, sier leder for Bergen KrF, Tomas Moltu.

Han sier han har sett seg lei på det han kaller SVs «besynderlige tendens» til alltid å legge skylden på Israel, og vil ta opp appelsinforslaget internt i KrF i dag.

Sekretær i Bergen SV, Kjartan Haugsnes, sier han nesten ikke har ord for Moltus utstpill.

— Det er til å bli sjokkert over. Israels overgrep er godt dokumenterte. Det er ingen tvil om hvem som er den sterke parten i denne konflikten, sier han.

Haugnes tror ikke appelsinforslaget fra KrF-lederen vil få gjennomslag selv om han også håper på et «frukt i skolen»-prosjekt.

— Men da skal det være norsk frukt, legger Haugsnes til.

Taler Oslo midt imot

SVs partileder og finansminister Kristin Halvorsen fikk kraftig refs av statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre da hun frontet en Israel-boikott tidligere i år.

Haugsnes synes ikke det er problematisk at SV i Bergen mener noe annet enn regjeringspartiet SV.

— Vi ønsker at regjeringen skal bli enig med oss. Vanskeligere er det ikke.

Det er Israels seneste krigshandlinger i Gaza og Libanon som har ført til at Bergen SV mener tiden er moden for et boikottforslag.

Bergen SV ønsker en norsk og en bergensk boikott av Israel som rammer bredt. Derfor vil Bergen SV i en interpellasjon be bystyret om å gå inn for boikott av Israel på neste bystyremøte 18. september.

- Boikott rammer alle

Tomas Moltu sier at det er uaktuelt for KrF å støtte en boikott av Israel. Han mener en boikott vil ramme begge parter, siden både israelere og palestinere arbeider på appelsinplantasjene.

— SV har alltid vært ureflektert. Med et slikt utspill bygger de ikke bare opp fordommer, de bidrar også til økt antisemittisme, mener Moltu.

— Det er ikke antisemittisme å kritisere etnisk rensing. Det faller på sin egen urimelighet, sier Haugsnes.

På spørsmål om Moltu mener alvor med det fruktige forslaget, svarer han med en latter:

— Det er klart vi er positive til at ungene skal spise sunt i skolen.