Den svært betente konflikten mellom husvert og leieboer på Toppe endte i et blodig drama natt til 6. juni for to år siden. Løtvedt ble slått i hjel med et brekkjern i kjellerleiligheten — av husvertens bror.

- Økonomi er viktig

Nå står husverten og KrF-politikeren tiltalt for uaktsomt å ha medvirket til drapet på Løtvedt, og for å ha forsøkte å true Løtvedt til å gi opp rettskampen mot ham og konen.

— De økonomiske forholdene er viktige bevistemaer, sier statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen til BT, uten å ville utdype det mer.

Alt virket å være i skjønneste orden da Løtvedt solgte huset til den tiltalte 33-åringen og hans nå fraseparerte kone i 2001. Paret fikk kjøpe huset til redusert pris mot at Løtvedt skulle disponere et areal i underetasjen så lenge han ønsket. Det gikk ikke lang tid før rabalderet var i gang, og den ene anklagen utløste den neste mellom partene.

Dokumentbunken vokste og taksametrene hos advokatene gikk raskt. Hos begge parter ble saken en kostbar affære.

Mot dyr mekling

En måned etter at Løtvedt ble drept skulle partene møtes til mekling i Gulating lagmannsrett. Ut ifra tidligere rettsavgjørelser var en nærliggende løsning at Løtvedt ville bli kjøpt ut. Det ville kostet husverten og hans daværende kone minst en halv million kroner, utgifter som ville kommet på toppen av en fra før stresset økonomi, mener påtalemyndigheten.

Men ble Løtvedt presset til å trekke saken ville husverten spare pengene. Statsadvokaten mener dette var i husvertens tanker da han møtte sin yngre bror på Toppenuten ettermiddagen før drapet. Her ble det avtalt at broren skulle oppsøke Løtvedt om natten for å ta en alvorsprat med ham. Husverten fortalte også sin bror hvor han kunne finne gjenstander til om nødvendig skremme Løtvedt med.

Husverten avviste i retten i går at han og konen hadde anstrengt økonomi, men innrømmet at dersom de skulle løse ut Løtvedt så måtte de låne maksimalt av hva de kunne.

- Vi mister arven

Stolt-Nielsen brukte mye tid på å belyse parets økonomi. Han viste blant annet til at aksjer måtte realiseres med tap for å dekke løpende advokatutgifter, og at paret hadde annen gjeld å betale.

Få uker før drapet skal konen ha brutt sammen. Ektemannen kom hjem og fant sin kone sammenkrøket i gråt.

— Nå mister jeg arven min, skal hun ha uttalt og vist til at pengene hun hadde fått var i ferd med å bli brukt i konflikten med leieboeren.

Husvertens forsvarer, advokat Helge Wesenberg lyttet i hele går til aktors utspørring og dokumentasjon. Han mener økonomisporet faller på sin egen urimelighet.

— Jeg registrerer at økonomien gjøres til et stort tema, men det faller jo på sin urimelighet at min klient skulle forsøke å stoppe en rettsmekling. Han ønsket jo å få kjøpe ut Løtvedt. Det tilbudet har vært fremmet flere ganger, sier Wesenberg.