TROND NYGARD-STURE

Mannen er tiltalt for syv voldtekter mot sin tidligere samboer over en periode på tre år. Han er også tiltalt for flere volds— og drapstrusler både mot henne og en politimann og hans familie, samt en rekke bedragerier.

Bet politimann i hånden

Problemene startet allerede da han skulle hentes fra Sandviken sykehus, hvor han er til behandling for øyeblikket. Der bet han en av de tre polititjenestemennene så hardt i hånden at han måtte på legevakten.

Nye tjenestemenn ble sendt av gårde. De satt på ham både fotrem og håndjern. Til slutt ankom han rettssalen i IOGT-huset sammen med fem tjenestemenn. De bar ham vannrett inn i rettssalen, mens han fremsatte trusler i alle retninger. Spesielt polititjenestemennene fikk gjennomgå, og skal ha fått regelrette voldstrusler.

— Jeg slipper ut en gang! skrek han til politimennene.

Han spyttet både mot en politimann og bistandsadvokat Einar Drægebø.

- Dommerjævel!

En sakkyndig psykiater fikk høre at han var en «narkolanger fra Kristiansund», mens rettens administrator ble avfeid som «dommerjævel».

Litt senere greide han å sparke av seg skoen sin som fløy rett i brystet på aktor, Benedicte Hordnes.

Ettersom han ikke roet seg ned, ble han etter hvert kjørt tilbake til Sandviken sykehus.

— Min klient er villig til både å følge forhandlingene og forklare seg, men mener han er for syk til å gjøre det nå. Derfor begjærte han saken utsatt. Å kjøre saken når han er syk, mener han er et maktovergrep og en trussel mot rettssikkerheten hans, sier forsvarer Astri Aas-Hansen.

Erkjenner ikke straffskyld

Begjæringen ble avslått. Årsaken er at han ikke hadde sykemelding. Uten sykemelding har han ikke formelt gyldig grunn til å holde seg borte.

Aas-Hansen synes det er et paradoks at retten ikke aksepterer dette når han tross alt er overført til Sandviken sykehus.

— Det skal mye til før innsatte blir overført til sykehus. Når det først skjer, så sier det seg selv at de faktisk er syk.

Ifølge Aas-Hansen erklærer mannen seg ikke straffskyldig i voldtektene, men erkjenner å ha fremsatt trusler.

Saken fortsetter i morgen. Det er uklart om tiltalte vil være til stede.