BORGHILD BERGE

— Ved å stå frem håper jeg at jeg kan hjelpe andre. Barn og unge som er pårørende må få vite at det finnes støttegrupper i regi av Kreftforeningen. Da jeg trengte det som mest, var jeg ikke klar over at det fantes et tilbud, sier hun.

Camillas far fikk diagnosen lymfekreft i 2002. I mai 2004 kom den tunge beskjeden om at han ikke ville overleve.

— I begynnelsen trodde jeg ikke på det. Jeg tenkte at hvis vi bare venter litt, så ordner det seg. Man har jo stor tiltro til legene, man tror de fikser det meste. Jeg ville ikke miste håpet.

Mange unge

Hvert år opplever cirka 4000 barn og unge at foreldre, søsken eller en annen de er glad i, får kreft. I år går Kreftforeningens årlige landsomfattende innsamlingsaksjon, Krafttak mot Kreft, til arbeid for barn og unge som er pårørende. I går ble aksjonen i Bergen sparket i gang på Logen Teater. Camilla er avgangselev ved Bergen maritime videregående skole, og er aksjonsleder for Bergensrussens innsamling.

— Da jeg fikk vite hva innsamlingsaksjonen skulle gå til, ble jeg veldig glad. Jeg tror det er veldig nyttig for unge pårørende å møte andre unge som gjennomgår det samme som dem selv. Det er ikke overraskende at barn og unge som er pårørende ofte får psykiske problemer. Derfor er det så viktig at det blir informert om Kreftforeningens tilbud.

Håp om 13 millioner

I tillegg til målsettingen om at barn og unge som er pårørende skal bli bedre ivaretatt, ønsker Kreftforeningen at folk flest skal få økt kjennskap til vanlige sorgreaksjoner hos barn og unge.

Innsamlingsaksjonen skal markeres over hele landet fra 7. til 13. mars. I denne perioden skal et hundretall aktiviteter og arrangement gjennomføres. Kreftforeningen håper å samle inn minst 13 millioner kroner.