KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no

— Vi antok at forbruket ville ligge høyt, men det er likevel alltid spennende å følge med på slike kalde morgener, forteller driftsingeniør Sven Langmo ved BKK gruppesentral på Kokstad.

På sentralen kan BKKs folk lese av skjermene hvordan vestlendingene mandag morgen satte føttene ned på det iskalde soveromsgulvet og skyndte seg å skru på all tilgjengelig varme.

Da klokken passerte syv, røk gamlerekorden fra 15. desember i fjor. En time senere, mellom klokken åtte og ni, var strømforbruket oppe i et snitt på 1414 megawatt, eller 1,4 millioner kilo-wattimer, som er ny rekord i BKK-området.

— Betyr det at BKK leverte alt hva linjer og kraftverk tåler?

— Vi produserte stort sett for fullt denne timen, men det var aldri noen fare for at kapasiteten skulle bli sprengt, sier Langmo.

BKK har mulighet til å koble ut elektrokjeler dersom forsyningssituasjonen blir prekær. Dette ble ikke gjort i morges.

Ikke bare på Vestlandet falt kraftrekordene. I timen mellom ni og ti registrerte Statnett et landsforbruk på 23.054 megawatt, eller 23,05 millioner kilowattimer. Det er 1,3 millioner mer enn rekorden fra sist fredag.

En million kilowattimer av rekordforbruket hentet vi inn fra Danmark, men den norske kraftsituasjonen er under kontroll, ifølge Statnett.