Kommunen har bedt Forsvaret om å fly inn en midlertidig trafo fra Hammerfest.

— Det er vår egen hovedstrømlinje som er ødelagt, og det kan ta flere måneder å få den reparert, sier Odd Helge Brugrand, pressevakt i Lærdal kommune.

Hercules-flyet med aggregatet skal lande på Bergen lufthavn Flesland, ifølge Brugrand.

Hele Lærdalsøyri går foreløpig på strøm fra aggregat.

— Det er meldt ganske mange minusgrader til helgen, og for å få løst det, har kriseteamet bedt Forsvaret fly inn en midlertidig trafo, sier Brugrand.

Lions International vil klokken 11.30 annonsere at de vil gi et større pengebeløp til Lærdalssamfunnet, sier han.

Telenor skal også ha varslet at de vil dele ut 300 mobile enheter til privatpersoner som sliter med mobiltilgangen.

Frykter kulden

Ordfører Jan Geir Solheim er bekymret for de varslede kuldegradene, med tanke på strømsituasjonen.

— Det haster. Vi har ikke har kapasitet til å forsyne hele bygden med strøm, og dersom strømforbruket øker, vil vi få et mye større problem enn vi har i dag, sier Solheim til NTB.

BEKYMRET: Ordfører Jan Geir Solheim er bekymret for de varslede kuldegradene. - Det er behov for høyt strømforbruk de nærmeste dagene, og det har vi ikke, sier ordføreren.
SCANPIX

Kommunen undersøker nå muligheten for å erstatte koblingsstasjonen som har brent.

— Det kan se ut som om det er verre enn først antatt, og at en kuldeperiode er på vei inn. Vi må finne et koblingsanlegg som passer, og det ser ut som det nærmeste er i Hammerfest, sier ordføreren.

Tre grender i Lærdal er uten strøm, og Fodnestunnelen er fortsatt uten lys.

— Det er behov for høyt strømforbruk de nærmeste dagene, og det har vi ikke, sier ordføreren.

Må spare strøm

sine nettsider ber Lærdal Energi innbyggerne om å spare strøm:

«På grunn av den tragiske brannen i Lærdal har me store utfordringar med straumforsyninga i kommunen. Sekunderstasjonen vår på Lærdalsøyri er satt ut av spel og me jobbar no med alternativ forsyning. Me har allereie plassert ut fleire straumaggregat som skal sikre forsyning. Me forventar at alle abonnentar vil få att straumen i løpet av dagen. Me oppmodar alle til å være sparsommelege med straumen inntil normal forsyning gjennom sækunderstasjonen er etablert.»

Tirsdag morgen er det én kuldegrad og vind i Lærdalsøyri. Menyr.nomelder at gradene vil krype ned til ni minusgrader fredag.

— Vi har redusert strømforbruket på noen kommunale bygg, deriblant Fodnestunnelen. Vi har tre grender uten strøm, og enda har vi ikke nok strøm, sier Solheim.

Tilbake til hverdagen

Brugrand forteller at de i løpet av dagen også kommer til å stenge av vannet på branntomtene, og at de er i ferd med å bestille inn nytt brannvernutstyr.

— Vi forsøker å få en oversikt over alt brannvernutsyret som er skadet. Det ligger masse ødelagt utstyr rundt omkring i området, og vi er i ferd med å bestille inn nytt utstyr, sier han.

Ellers prioriterer kommunen å komme tilbake til hverdagen.

— Skoler og barnehager er i vanlig drift igjen i dag. Vi vil at barna våre skal inn i normal gjenge igjen, sier Brugrand.