— Oppslutningen vår svinger rundt 20 prosent, så dette rimer godt med det generelle bildet også på riksplanet. Pluss-minus tjue prosent er et greit nivå å ligge på før den tøffe valgkampen begynner, sier stortingsrepresentant Sortevik til BT.

Siden jubelmålingen i mars, der Frp var det største partiet i Hordaland, har oppslutningen om Frp skrumpet med 5,3 prosentpoeng til 18,1 prosent i fylket.

Håper på fire

Sortevik legger ikke avgjørende vekt på denne enkeltmålingen. Han utelukker ikke at fremgangen til Ap og SV skyldes oppmerksomheten de fikk rundt sine respektive landsmøter de to foregående helgene.

Fremskrittspartiet beholder sine tre plasser på Hordalandsbenken også etter denne målingen. Sortevik levner ingen tvil om hva som er fylkespartiets mål for kommende stortingsvalg:

— Vi skal gjøre vårt beste valg hittil. Vi ønsker selvsagt å trygge de tre mandatene vi har, men skal gjøre kraftfulle anstrengelser for å knipe ett til, sier Sortevik.

Klarer partiet det, er det Georg Indrevik fra Fjell som suser inn på Tinget.

På gjerdet

Seniorkonsulent Idar Eidset i Norsk Respons AS mener partiet kan søke en viss trøst i bakgrunnstallene. En meget høy andel av dem som svikter Frp i denne målingen, setter seg på gjerdet.

— De tar ikke det avgjørende steget over til andre partier, sier Eidset.

Han tror Frp-nedgangen i april kan skyldes at partiet har havnet i bakevjen som følge av debatten rundt de to regjeringsalternativene.

— Frp er et parti som tjener spesielt godt på medienes oppmerksomhet, sier Eidset.

Høyre svinger seg over tjue prosent, og kommer bedre ut enn ved forrige stortingsvalg. Partiet er nærmest til å ta sistemandatet som Ap har i denne målingen.

Sponheim ute

Både Ap og SV har en fremgang på 2,2 prosentpoeng. For Kristelig Folkeparti er det nedtur til 9,0 prosent. Hadde dette vært valgresultat, ville Ingebrigt Sørfonn blitt enslig KrF-svale på Hordalands-benken. Statsrådene Laila Dåvøy og Knut Arild Hareide ville ikke fått plass i vår lovgivende forsamling.

For Venstre som i dag åpner sitt landsmøte i Molde, er det lite å juble for på grunnlag av denne målingen. Partileder og statsråd Lars Sponheim får ikke stortingsplass, men mandat er innenfor rekkevidde - hvis den typiske V-sympatisøren opptrer som han eller hun pleier.

«Søkende V-velgere»

— Venstre-velgere er veldig søkende, men har en tendens til å falle ned på partiet på valgdagen, sier seniorkonsulent Idar Eidset.

Sponheim selv fastslår at det er i mange «liberale velgeres ånd å komme på oppløpssiden». Derfor tror han også partiet passerer sperregrensen på fire prosent, og dermed kan innkassere opp mot sju-åtte mandater.

— Vi skal tradisjonelt ha veldig mange velgere de siste dagene før valget. Gjør vi jobben vår, kommer dette på plass, sier Venstre-sjefen fra Ulvik.