Antallet elever som har søkt seg til tradisjonsrike Bergen Handelsgymnasium (BHG) har gått ned med hele 41 prosent i forhold til i fjor. Skolen har 353 færre søkere enn i 2012.

Det viser søkertallene til de videregående skolene i Hordaland.

BHG har tradisjonelt vært en av de mest populære skolene i fylket, og en av de vanskeligste å komme inn på. Det blir de neppe i år.

— Det gjenstår litt å se, men at karaktersnittet blir lavere er veldig sannsynlig, sier rektor Rune Dolvik.

Protest mot nedlegging

En del av nedgangen skyldes at de medie- og kommunikasjonslinjen er borte. Men søkningen til studiespesialisering har også gått kraftig ned. I fjor hadde 268 BHG som primærønske, mot bare 151 i år. Med 135 plasser tilgjengelig, betyr det at de fleste kommer inn.

— Ja, du trenger ikke å være professor for å se det, sier rektor Dolvik.

Skolen skal legges ned sommeren 2014, og bli en del av Amalie Skram Videregående skole på Nygårdstangen. Beslutningen om nedleggelse førte til store protester og mye mediedekning. Dolvik tror det kan ha spilt inn på søkertallene. For Tanks, som også skal bli en del av Amalie Skram, har en svak økning i søkertallene for studiespesialisering-linjen.

— Tanks har visst i lang tid at de skulle inn, og det har ikke vært kontroversielt, mens vi ble kastet inn på banen før sommeren i fjor, sier han.

Nedgang i sentrum

Som helhet har likevel også Tanks Videregående en nedgang i søkertallene (på 7,1 prosent). Det samme har den andre "prestisjeskolen" i sentrum, Bergen Katedralskole (nedgang på 9,1 prosent). Til sammen har de tre sentrumsskolen en nedgang i søkertallet på 451 elever, eller 22 prosent.

— En del av forklaringen er at avgangsklassene på ungdomsskolene i sentrum har en nedgang på 400 i forhold til i fjor, sier inntaksleder Nils Skavhelle i Hordaland fylkeskommune.

Men dette forklarer ikke hele nedgangen, og Skavhelle har ingen god forklaring på resten.

- Fanafolket liker Stend

Det kan virke som det er en tendens til at ungdom søker seg mer til skoler som ligger i nærområdet. I alle fall ser det ut til å være tilfelle for to av skolene med høyest økning i søkertallene, Nordal Grieg videregående ved Lagunen og Knarvik videregående.

Skolen som har høyest økning i søkertallene i prosent er Stend videregående. Og det er ikke fordi flere vil bli bønder.

— Omtrent hele veksten ligger på idrettsfag. Og jeg hører i hele miljøet rundt om i Fana at Stend har fått et veldig positivt rykte i det området, sier Skavhelle.

Nå skal byråkrater og rektorer gå gjennom tallene, og 8. juli får elevene beskjed om de får oppfylt sitt primærønske.