• Uansvarlig og i strid med forvalteransvaret. Ungdommen i Hordaland KrF er opprørt over fylkespartiets gasskraft-standpunkt.

ATLE ANDERSSON

Den yngre partigarden i Hordaland ruster til kamp mot fylkesledelsens positive holdning til Statoil-planene om gasskraftverk på Mongstad.

— Vi reagerer sterkt på at KrF i Hordaland går inn for at det skal bygges forurensende gasskraftverk på Mongstad. Det er uansvarlig å gå inn for at Norge på denne måten skal svikte sine internasjonale miljøforpliktelser, uttaler leder Ola Johan Settem i Hordaland KrFU.

Partiets ungdomsbevegelse i fylket appellerer nå til KrFs egen miljøvernminister, Knut Arild Hareide fra Bømlo, om å hindre bygging av energiverket på Mongstad.

«Troverdighet»

— Dette dreier seg om partiets troverdighet i miljøspørsmål, mener Settem.

Fylkesleder Torill Selsvold Nyborg fastslo i et BT-intervju i forrige uke at hun, i likhet med et flertall av fylkespolitikerne, er positiv til Mongstad-utbyggingen. Samtidig ba hun de steile frontene i gasskraftsaken, om å forlate skyttergravene og ta en ny debatt om gasspolitikken her til lands.

Men ungdomspartiet viker ikke i sin bastante gasskraftmotstand.

— Forvalteransvaret og KrFs tradisjoner i miljøspørsmål tilsier at vi har tid til å vente på enda bedre teknologi for håndtering av CO2 før det gis nye gasskraftkonsesjoner, mener Settem.

Energiverket i Nordhordland vil øke de årlige norske CO2-utslippene med 900.000 tonn.

- Må sette foten ned

Leder i Naturvernforbundet Hordaland, Tom Sverre Tomren som også representerer KrF i Meland kommunestyre, hevder også partiet vil miste sin miljøtroverdighet hvis de åpner for gasskraftverk på Mongstad.

— Jeg håper og tror miljøvernminister Hareide setter foten ned mot alle forsøk på juridiske fiksfakserier for å få gasskraftverket bygget, sier Tomren. Han viser til at smutthullet i regjeringens forslag til lov om handel med klimagass-kvoter. Her åpnes det for gasskraftverk som produserer strøm til egen eller tilknyttet virksomhet, noe som også er hovedformålet med Mongstad-anlegget.

Hareide har så langt ikke gitt noen signaler i retning av ja til flere gasskraft-konsesjoner, utover de tre som allerede er gitt.

Tomren opplyser ellers at Naturvernforbundet har bygget allianse med flere organisasjoner og institusjoner, deriblant Kirken, for å stå best mulig rustet i kampen mot gasskraftverk.

— Gasskraftplanene må stoppes for enhver pris, sier Tomren.