Etter hektisk møtevirksomhet om KrFs stemmegiving i den kommende bybanesaken, opplyser gruppeleder Marita Moltu at partiet har bestemt seg, og gitt beskjed til byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen fredag formiddag:

— Gruppen vår er er helt klart at på at vi ikke vil stemme subsidiært på en tunnelløsning i sentrum. Så det gjør vi ikke. Vi må forholde oss til det vi tidligere har sagt om Bybanen gjennom sentrum. Vi har en byråd som har gått av på dette, og det ville vært veldig vanskelig for oss å stemme for en løsning som ikke inkluderer en samlet faglig anbefaling, sier Moltu.

Dermed er det ikke sikret flertall for noen traseer i bystyret.

— Har et annet ønske

— Hva betyr dette for behandlingen i bystyret?

— Da må Høyre finne løsningen sammen med andre. Det er krevende for Høyre, for de ønsker at vi stemmer subsidiært for tunnel. Men det vi hele tiden har sagt er at det var en forutsetning å ta dissens og at vi kunne stemme for Bryggen. Når vi sier dissens, så mener vi også at vi skal stemme imot i bystyret, ikke bare i byråd.

— Hva sier byrådslederen til det?

— Hun har et annet ønske, men ellers får hun kommentere det selv.

— Kan dere fortsette i byråd?

— Vi har ikke sagt at vi ønsker å gå ut av byråd. Vi ønsker et fortsatt samarbeid med Høyre og Frp. Vi har prøvd å være konstruktive og finne løsninger sammen med dem, og har mange andre saker vi ønsker å gjennomføre sammen med dem om.

- Setter ned foten

— Ville det ikke være mer naturlig å gå ut av byrådet?

— Vi viser at vi er med å bestemme. Så lenge vi får ta dissens og stemme som vi er overbevist om, så kan vi godt samarbeide videre. Men det finnes grenser for KrF også. Vi er villig til å gå av hvis vi må. Vi var nødt til sette foten ned i denne saken.

— Hva skjer hvis dere ikke får lov av byrådslederen til å stemme som dere vil?

— Det kan ikke vi vurdere. For oss er dissens at vi kan stemme fritt i bystyret.

— Høyre, Frp og Ap kan sikre flertall for tunnelløsning i sentrum. Hva tenker du om det?

— Det er veldig synd hvis Bryggen-alternativet blir nedstemt. En bybane over Bryggen ville vært flott å få, og bedre for byutviklingen. Dersom man velger løsningen med tunnel rundt Kjøttbasaren, frykter jeg forsinkelser - og kanskje at banen til Åsane aldri blir bygget.

«Løftebrudd»

Dag Skansen er gruppeleder for Høyre i bystyret, og leder forhandlingene der. Han vil nå møte KrF, for å få klargjort hva de nå vil gjøre.

— Jeg har ingen kortsiktig kommentar til dette. Dette må vi tenke litt gjennom og få verifisert hva de egentlig styrer med. For å si det mildt går det litt frem og tilbake, sier Skansen.

KrFs nei gjør at Høyre og Frp igjen er avhengige av å bli enige med Ap for å sikre flertall for tunnelløsningen. Skansen vil ikke kommentere posisjonen Ap nå får.

— Det eneste jeg kan si er at vi har en veldig god tone, sier han.

Til NRK sier Skansen at byrådspartiene tirsdag var enige om at KrF skulle stemme subsidært for byrådets forslag. Han kaller snuoperasjonen for et løftebrudd.

- Ingen grenser for rot

Aps Geir Steinar Dale innrømmer at de nå har gode kort på hånden med seg inn til forhandlingsbordet.

— Vi har hele tiden vært på banen og vært i dialog med Høyre og Frp. Men dette betyr at vi har et nytt utgangspunkt som må vurderes, sier Dale.

— Hvilke krav vil dere stille i forhandlingene?

— Det vil jeg ikke si noe om nå. Vi er i forhandlinger, og får ta det der.

Dale mener at det er vanskelig å si noe om utfallet i bybanesaken, etter at partier stadig har skiftet standpunkt.

— I denne saken ser det ikke ut til å være noen grenser for hvor mye rot man kan få. Det forandrer seg jo nesten fra dag til dag hva KrF mener og vil i saken. Det virker klart at de i partiet som har uttalt seg tidligere ikke har hatt ryggdekning. Det har skapt nye utfordringer, sier Dale.

Bystyret skal behandle saken 17. juni.