Men Bergens-ordføreren er likevel klippefast i troen på at den store koalisjonen — som også omfatter Høyre - vil bli virkelighet etter valget.

— KrF er og blir brobyggerpartiet i bypolitikken! utbasunerte han noe pompøst da han sammen med en utsøkt gjeng partifeller åpnet valgkampen i selveste Schøtstuene. Lokale koryfeer hadde for anledningen søkt forsterkning ved å tilkalle statsråd Laila Dåvøy og stortingsrepresentant, og eks-ordfører Ingmar Ljones.

- Taler best stående

— Jeg taler best stående, sa Kristian Helland og kastet jakken i armene på en overrumplet Ljones som for anledningen var iført høyhalset hvit genser.

Deretter holdt han appell om å satse på voksne politikere som kan lage nøkterne budsjetter - og så holde budsjettene. Men ifølge ordføreren gir det et skjevt inntrykk bare å hefte seg ved det negative, når underskuddet i kommunen er på 300 mill. kroner.

— Vi må se på alt det gode som er oppnådd, var de trøstens ord fra ordføreren.

Torill S. Nyborg, som også er leder i Hordaland KrF, følte onsdagen som «en gledens dag» for partiet, ettersom meningsmålingen i BT viste en fremgang på 3,2 prosentpoeng.

Frp lei konkurrent

På direkte spørsmål sa hun at partiet er i ferd med å reise seg etter Medhaug-saken. Lokale meningsmålinger bekrefter dette, slik hun ser det. Målet er 10 prosent oppslutning på valgdagen. Men Frp er og blir en lei konkurrent på velgerbeitet.

— Mange av våre velgere lurer på om de skal stemme Frp eller KrF, erkjente hun. En liten test - eller «gimmick», som hun sa - vil avsløre og bekrefte at de står nærmere oss enn Frp! la hun til.

Kristian Helland er stadig uvillig til å snakke om forpliktende samarbeid med Frp. Men han holdt i går døren ørlite på gløtt, og sa at KrF ikke har noen planer om et byrådssamarbeid. Han skyndte seg også å tilføye at han ikke ønsker å trekke noen konklusjon på dette stadiet.

— Hva så med et samarbeid med SV?

— Det er i hvert fall helt uaktuelt. Vår medlemsmasse ville reagere meget sterkt på en slik løsning, sa han.

Ønsker Arnatunnel

Nyborg gjorde det klart at KrF vil gå inn for å bygge to kollektivfelt på veien til Flesland, dessuten må Arnatunnelen bygges for å redusere trafikken gjennom Åsane. Hun imøteser også en ny tid for regionpolitikerne når - og hvis - Vestlandsregionen blir realitet.

Barne- og familieminister Laila Dåvøy opplyste at myndighetene vil gå mer aktivt til verks for å bruke fosterhjem. Det er ellers et tankekors at 8000 fedre er i den situasjon at de ikke kan benytte ordningen med farspermisjon. Statsråden gjorde det klart at man må gå mer aktivt til verks for å få mor og far til å dele mer på fødselspermisjonen enn tilfellet er i dag.

- KrF må bli mer synlig!

— KrF vinner ikke kommune- og fylkestingsvalget med en rekke honnørord. Partiet må bli mer synlig og vise til konkrete løsninger for å hjelpe vanlige folk i hverdagen! lyder appellen fra generalsekretær Karl Johan Hallaråker i Indremisjonsforbundet.

Mannen som forgjeves prøvde å bli stortingskandidat for KrF i 1993 brenner etter å formane sine partifeller «fra galleriet», som han understreker.

— Jeg har inntrykk av at partiet har en dyktig ordfører i Bergen, og likeså en flink fylkesvaraordfører - men de må bli atskillig mer synlige enn i dag. KrF har en god politikk, men den må vise mer igjen i praksis når det gjelder barns oppvekst, i skolesituasjonen, helse, kommunikasjoner, arbeidsliv og eldreomsorgen. Det enkelte mennesket i Bergen må oppleve at partiet er et redskap til gagn for dem, sier Hallaråker til Bergens Tidende.