KARI PEDERSEN

— Vi har jo smattet på det underveis, men på dagens fredagssamling ble vi enige om å stenge den døren, sier Helland til Bergens Tidende da sendingen er over.

Tidligere har Helland uttalt seg mer tvetydig om Frp. Men valgkampen har ifølge Helland vært svært avklarende:

— Frp er mot bybanen, og motstander av bompenger. Partiet vil asfaltere Festplassen og la øl og vin flyte på byens gater og torg. Partiet vil selge kunst for en milliard; gaver som byen har mottatt. Jeg finner ingen invitasjon til KrF i disse markeringene.

— Hva hvis Frp blir et beskjedent støtteparti til et stort Høyre, forandrer det situasjonen?

— Partiet vil vel ikke forlate sitt program selv om det blir lite, sier Helland og gjør det klart at det standpunktet KrFs heltidspolitikere tok i går, står uansett valgresultat.

Også SV utelukket

Helland gjentok at han anser det utelukket å gå i byråd med SV sammen med Ap.

Gårsdagens debatt i Valgbar gjorde det tindrende klart at det skal bli vanskelig få til et flertallsbyråd i Bergen, dersom valgresultatet går den veien meningsmålingene peker.

Både byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og Høyres byrådslederkandidat Monica Mæland ønsker seg flertallsbyråd. Men er begge villige til å lede et mindretallsbyråd:

— Vi må ta ansvar for å danne det som er mulig, sa Monica Mæland.

KrFs fremtidshåp

Kristian Helland på sin side tviholder på drømmen om en storkoalisjon med KrF som limet mellom Høyre og Ap.

— Bergensprogrammet er et glitrende eksempel på at kompromissviljen finnes, sa Helland.

At ingen av de to andre partiene ønsker seg inn i en slik koalisjon, fratar ikke Helland håpet. I går leverte han følgende spådom for bergenspolitikken de neste årene:

— Et nytt mindretallsbyråd vil styre Bergen mot en politisk og parlamentarisk krise. Da er det tid for storkoalisjonen, sa Helland.

— Hvor langt frem, to måneder eller tre år? ville debattleder Gunnar Wiederstrøm vite.

— Dette må modnes over år. Tre år, lyder ordførerens politisk langtidsvarsel.