Det er etter det BT erfarer resultatet av gårsdagens stormøte i lokallaget. Her møttes den lokale KrF-ledelsen med bystyregruppen til partiet.

SISTE: Byrådet har kalt inn til pressekonferanse om saken klokken 11.30.

Bystyregruppen har vært bestemt på å ikke stemme for noe annet enn Bryggen-traseen når Bybanen skal opp i bystyret neste uke. Det ville satt resten av byrådet, Frp og H, i en lei knipe.De ville dermed vært avhengige av å få støtte fra Ap for å få flertall i bystyret. Og Ap er ikke villige til å gi ved dørene. I eventuelle forhandlinger ville Ap satt frem knallharde krav for å finne et kompromiss.

Truet med utkastelse

Etter det BT kjenner til truet byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H) med å kaste partiet ut av byrådet hvis de ikke var med å gi støtte til byrådets forslag. Dette har vært med å snu resten av lokallaget.

Flere kilder bekrerfter at partiet nå har gitt beskjed til byrådet at de vil være med på å finne en tunnell-løsning. På et møte i dag skal de legge frem et«modifisert» forslag til vedtak, som de mener er spiselig for både Frp og H. Møtet finner sted på Rådhuset i formiddag.

Dette er tredje gangen KrF snur i denne saken. Etter at byutviklingsbyråd Filip Rygg trakk seg på grunn av H og Frps vedtak om Kjøttbasaren-tunnelen, var KrF tydelige på at de støttet sin byråd, og skulle ta dissens i saken.

Deretter skrev BT at de ville stemme for tunnelen subsidiært i bystyret, hvis de først fikk stemme for Bryggen-traseen. Så snudde de igjen, og nektet for å stemme for noe annet enn Bryggen.

Fikk beskjed

Stolt-Nielsen ble orientert om KrF-ledelsens beslutning i går kveld. I løpet av torsdagen vil hun sende ut en melding om resultatet. Dermed har byrådet sikret seg flertall for et tunnelinnslag på en av sidene av Kjøttbasaren.

Den nærmeste tiden vil de bruke på utredninger av forslaget, for å finne ut om det i det hele tatt er mulig med et innslag her, eller om det er for risikabelt for kulturminnene i området.

Ble presset tilbake

Selv om bystyregruppen har støttet sin sin avgåtte byråd Filip Rygg (KrF) på at Bryggen-traseen er den eneste forsvarlige, er de nå presset inn i folden av resten av partiet. Gruppeleder Marita Moltu (KrF) var klinkende klar overfor BT tidligere:

— Vi må forholde oss til det vi tidligere har sagt om Bybanen gjennom sentrum. Vi har en byråd som har gått av på dette, og det ville vært veldig vanskelig for oss å stemme for en løsning som ikke inkluderer en samlet faglig anbefaling, sa Moltu så sent som 30. mai.

Skuffet

Venstres gruppeleder, Julie Andersland kommenterer saken slik:

— KrF snur for tredje gang i Bybanen-saken. Venstre mener partiet ofrer Bybanen for å fortsette i byrådet.

Andersland viser til at KrF har sagt at bybanetunnel ved Kjøttbasaren uten en plan B er uforsvarlig.

— De var tydelige på at det kan stoppe hele utbyggingen. Byråden deres gikk til og med av på grunn av dette. Nå snur Krf fordi Høyre truer med å kaste dem ut av byrådet. Krf ofrer Bybanen for posisjoner.

I forrige uke skrøt Andersland av ryggraden til KrF og avgått byråd Filip Rygg. Nå er hun både oppgitt og skuffet.

— Jeg er skuffet fordi KrF viser at de ikke har integritet likevel, og oppgitt fordi de har gitt seg for lett. Høyres trusler er ikke troverdige. Hadde de kastet ut KrF, hadde hele byrådet måtte gå. De trenger et av sentrumspartiene for å styre med flertall. Uten en god løsning for Bybanen, kan de se langt etter hjelp fra Venstre. Hadde KrF stått sammen med oss i denne saken, måtte Høyre og Frp gitt seg.

MÅTTE SNU: Gruppeleder for Marita Moltu har vært tydelig på at de bare kan stemme for Bryggen-alternativet. Nå må hun snu.