Over 700 mennesker gikk gjennom gatene lørdag i det som var tidenes største homotog i Bergen.

Alle de politiske partiene i Bergen var også representerte, bortsett fra KrF. De hadde meldt fra at det ville «sende et politisk signal de ikke kunne slutte seg til».

Venter på moderpartiet

Det stoppet ikke KrFU-leder Emil André Erstad fra å delta og holde tale til forsamlingen. Han tror moderpartiet også kommer til å delta i toget snart. Selv var han klar på hvorfor han var med:

— Jeg ville blant annet minne om at kampen mot mobbing ikke er vunnet før vi får fjernet «homo» som et skjellsord i skolen, sier Erstad.

BT har prøvd å få en forklaring fra Bergen KrF på hvorfor partiet ikke ville delta. Det har vært alt annet enn lett.

Vil ikke svare

Lokallagsleder Terje Gilje ville ikke kommentere saken. Han henviste til gruppeleder i bystyret, Marita Moltu eller sosialbyråd Dag Inge Ulstein.

Moltu hadde ikke tid til å snakke med BT, og sendte følgende svar på sms:«Krf har hatt en hektisk uke med prioritering av bybanesaken. Nå feirer vi pinsen».

Ulstein hadde heller ikke anledning til å svare på BTs henvendelser.

— Veldig pinlig

Rødt-leder Torstein Dahle har gått i toget i 33 år. Første gangen var i 1981. Den gangen gikk han i front med et regnbueflagg, mens resten av de 30 deltakerne gikk inne i en drage for at folk ikke skulle kjenne dem igjen.

Dahle synes det er veldig dårlig av KrF å ikke delta i toget i 2014.

— Men samtidig er det veldig gledelig at KrFU ved Emil André Erstad deltok. Det er en veldig fin fyr som i mange spørsmål inntar gode standpunkter.

Han mener det er håp for «en bedre fremtid» i KrF.

— Men det er svakt at de ikke stiller. Det er veldig pinlig.

Rødt-toppen tror det er veldig delte meninger i KrF. At de ikke vil svare for seg tror han kan bunne i at de selv synes det er pinlig ikke å kunne delta.

— Det er nok delte meninger i KrFU også, men der står lederen opp for sine standpunkter, og står i spissen for fulle rettigheter for alle. Han er modig. Det er ikke sikkert at de er like modige de voksne.

Hinder hele veien

Dahle sier KrF har vært til hinder for utviklingen «absolutt hele veien», og peker til debatten om straffeforbudet mot homofil praksis mellom menn i 1955.

— Den gangen mente de straffeloven fungerte prima, som et piggtrådgjerde. «Beveget man seg mot det så stakk man seg ». KrF har motsatt seg en frigjørende utvikling ved hver eneste korsvei.