Partiets medlemmer var splittet i synet på om det var riktig å gå i byråd med Høyre og Frp. Splittelsen ser ut til å vise seg på meningsmålingen som Sentio har utført blant 600 bergensere denne uken.

KrF får 3,4 prosents oppslutning, som er nesten en halvering i forhold til valget. Bystyregruppen ville blitt redusert fra fire til to medlemmer hvis dette hadde vært valgresultatet.

— Det er også det laveste Sentio noen gang har målt KrF til i Bergen kommune, sier forskningsleder Arve Østgaard i Sentio.

- Ikke akkurat medvind

Leder i Bergen KrF og nyutnevnt byråd for skole og barnehage, Tomas Moltu, er skuffet over resultatet. Han medgir at uroen i partiet kan ha bidratt til den lave oppslutningen.

— Vi hadde en uenighet i KrF som ble gjort kjent i pressen. Dessuten har det jo vært en del uro i oppstarten for byrådet, sier Moltu.

— Da tenker du kanskje på Øistein Christoffersens «hundeuttalelse»?

— La oss si det slik: Vi har hatt en del presse som ikke har gitt oss medvind, akkurat.

Moltu sier han tror KrF på sikt kan etablere seg jevnt på et nivå som er bedre enn valgresultatet på 6,3 prosent.

— Men det er greit at det ikke er valg i morgen, ja.

Lettet Mæland

Også Fremskrittspartiet synker på målingen, som er gjort dagen etter at saken rundt Frp-byråd Øistein Christoffersen kom ut i media. Det tredje byrådspartiet, Høyre, gjør derimot en brakmåling: 28,3 prosent er årsbeste på BT-målingene.

— Kjekt og inspirerende. Spesielt når vi har opplevd tunge dager i byrådet, sier byrådsleder Monica Mæland (H).

Hun hadde fryktet dårlige tall, og er ikke overrasket over at byrådspartnerne sliter på målingen.

— Det er ikke rart. Det har vært mye turbulens rundt byrådsforhandlingene og oppstarten. Det tror jeg vil endre seg etter hvert som vi leverer politikk, sier hun.

Venstre truer SV

Venstre, som valgte å gå ut av byrådet da Frp kom inn, kan notere en liten fremgang til 6,1 prosent. Det er ny Sentio-rekord for Venstre i Bergen.

Bakgrunnstallene viser at Venstre vinner mange sympatisører fra KrF, mens ingen går motsatt vei. Det underbygger teorien om at byrådsspørsmålet er viktig. Også fra Høyre er det tilsig til Venstre.

Dermed nærmer Venstre seg SV i størrelse. En oppslutning på 6,9 prosent er bunnotering for SV i år. Totalt sett vokser likevel opposisjonen, hovedsakelig takket være Arbeiderpartiets fremgang. 26,2 prosent er på høyde med de beste meningsmålingene før valget, da oppslutningen ble et par prosentpoeng lavere.

Ap bommet på formen

Bakgrunnstallene viser at 13 prosent av dem som ikke stemte ved valget, nå kunne tenke seg å gi sin stemme til Ap. Det utgjør over 9000 stemmer som partiet ikke klarte å mobilisere til valgurnene.

— Vi hadde en for tidlig formtopp i valgkampen, og falt av siste uken. Men denne målingen viser at vi har muligheter til å bli større, og det er bare positivt, sier Aps gruppeleder Terje Ohnstad.

Han tror også at KrF-velgerne har straffet partiledelsen.

— KrF er med på en plattform som gir mer markedsstyring og flere heltidspolitikere. Det tror jeg KrF-velgerne er misfornøyd med.