— KrF og Torill Selsvold Nyborg har forsvart det regionale folkevalgte styret, og nå slår hun seg sammen med de to partiene som vil avvikle det regionale folkestyret, sier fylkesordfører Gisle Handeland (Ap) til BT.

Det sittende firkløver i fylkespolitikken - Ap, KrF, SV og Venstre - var godt i gang med å sy sammen en avtale for neste periode, da KrF meldte overgang. For samarbeidspartnerne kom det som et sjokk. Torill Selsvold Nyborg, som nå er fylkesvaraordfører, har markert seg som kritisk til KrFs regjeringssamarbeid med Høyre. Så velger hun altså et samarbeid med Frp, stikk i strid med rådet fra statsministeren Kjell Magne Bondevik i valgkampen.

— KrF ga oss ingen signaler i løpet av dagen om at de kunne skifte side, sier en opprørt Harald Hove (V)

Den politiske uttellingen er god. KrF som fikk sin fylkestingsgruppe nesten halvert, rykker opp og får det gjeveste beinet i fylkespolitikken.

- Problematisk med SV

Den påtroppende fylkesordføreren begrunner høyrevrien slik:

— KrF sitter på vippen og måtte gjøre et valg. For oss ble det problematisk når det sittende firkløveret ble avhengig av støtte fra SV for å få flertall.

Særlig frykten for at SV ville gå løs på kristne friskoler, fikk KrF til å se andre veien.

Dessuten ble det kronglete å være så mange som fem partier i lag, syntes Selsvold Nyborg.

— Er dette en pekepinn for hvor KrF i Bergen vil lande?

— Nei, det kan ikke sammenliknes. Fylket har nå ikke tjenesteproduksjon, mens kommunene har omsorgen for barn og eldre.

— Hva betyr maktskiftet KrFs høyrevending for innbyggerne i Hordaland?

— Det er ikke enkelt å svare på, for fylkeskommunens rolle er så forandret. Fylket skal fremover ha ansvar for videregående skoler, samferdsel, næringsutvikling og kultur. På de tre første områdene er Høyre, Frp og KrF svært samstemte. På kulturfeltet akter vi å få til en svært detaljert avtale. Der har vi en utfordring, sier Torill Selsvold Nyborg.

Om høyreskiftet betyr fritt skolevalg er ikke avklart ennå. Her er KrF mot, Høyre og Frp for.

Høyre tar varaordfører

Når det gjelder anbud i kollektivtrafikken er Torill Selsvold Nyborg klar på at det ikke kommer på tale med omkamp om inngåtte kvalitetsavtaler.

Den nye fylkesordføreren medgir at det var vanskelig å forkynne skilsmissen for de andre partiene.

— De er jo skuffet og vi har hatt et godt samarbeid. Men venstresiden er blitt rødere med SV på laget. Nå går vi inn på høyresiden med vår gulfarge og håper at resultatet blir turkis, sier Torill Selsvold Nyborg.

Ny fylkesvaraordfører blir Høyres Tom-Christer Nilsen. Gisle Handeland kan vende tilbake til jobben som helse- og sosialsjef i Fedje, en jobb han har permisjon fra.