KrF vil i tillegg at regjeringen skal utrede hvordan frivillige organisasjoner kan kompenseres for inntektstapet. De vil også ha tiltak mot nettgambling og det svarte spillemarkedet.

Ifølge en undersøkelse fra MMI er 71.000 nordmenn spilleavhengige, mens 133.000 er i faresonen.

— Spilleautomatene er hovedproblemet. Ni av ti kroner som puttes på automatene kommer fra personer som har problemer med spilleavhengighet, sier vararepresentant for KrF, Knut Arild Hareide.

Han fremmer forslaget sammen med May-Helen Molvær Grimstad, leder av Stortingets familie- og kulturkomité.

Hareide mener statsråd Trond Giske er passiv som vil vente med å utrede et forbud til EFTA-domstolen kommer med en avgjørelse i saken om et statlig norsk automatmonopol.

— Det er sjokkerende hvor mange som er rammet av spilleavhengighet. Et frontalangrep er helt nødvendig, mener eks-miljøvernministeren.

Helsebyråd i Bergen, Trude Drevland, gikk tirsdag ut og sa at Bergen kommune vil fjerne alle spilleautomater fra kom-munale bygg. Rett nok er det ikke snakk om mange automater, og selv kjenner ikke Drevland tallet.

— Men dette er en prinsippavgjørelse. Spilleavhengighet er blitt et stort sosialt problem, og det kan vi enten lukke øynene for eller vi kan bruke de få virkemidlene vi har, sier hun.

Helsebyråden mener skadevirkningene er så store at Bergen ideelt sett bør bli en by fri for spilleautomater. Hun vil ikke si noe om et eventuelt lovforbud, men sier hun har stor respekt for KrFs arbeid mot spilleavhengighet.

— Den store bøygen er alle lag og organisasjoner som staten har kompensert for offentlige tilskudd ved å gi automatløyve. Dette må vi gjøre staten oppmerksom på og ansvarlig for.