Som varslet ble det full storm over store deler av Vestlandet natt til søndag. På de mest utsatte stedene, som Hellesøy fyr, var det full storm fra klokken 21 til klokken 06, opplyser Storm Weather Center.

— Selv et godt stykke inne i terrenget var vinden kraftig. Ved målestasjonen på Florida i Bergen var det sterk kuling med full storm i kastene, sier meteorolog Fredrik Villanger.

Stillas raste

Ifølge politiet kom ingen mennesker til skade som følge av uværet. Men i Bergen sentrum var det tilløp til dramatikk litt over midnatt, da et toetasjes stillas ved det gamle rådhuset plutselig holdt på å kollapse.

To forbipasserende ungdommer, Jonas Holmen og Sigurd Støylen Korsnes, så hva som var i ferd med å skje og løp til for å holde stillaset oppe. En annen som reagerte, var den ansvarlige byråden, som tilfeldigvis jobbet overtid i rådhuset lørdag kveld.

— Da jeg så at stillaset løsnet, løp jeg ned og hjalp ungdommene med å støtte det. Slik sto vi helt til politiet kom og hjalp oss med å få demontert hele stillaset, forteller byråd for byutvikling, Lisbeth Iversen (Krf). Hun har allerede rapportert hendelsen inn til rette avdeling i kommunen, og vil i dag sørge for at alle kommunale stillaser blir undersøkt for å se om de tåler en dugelig vinterstorm.

- Flinke ungdommer

To biler, blant annet en sivil politibil, fikk skader på tak og panser ved det gamle rådhuset. Problemene oppsto da vinden fikk tak i plastpresenningen. Først klokken 01.15 klarte en politipatrulje å skjære løs presenningen og få kontroll over situasjonen. Ingen personer kom til skade, opplyser operasjonsleder Nils Petter Drange ved Hordaland politidistrikt.

Til tross for det sure været og dramatikken, forteller byråd Iversen at det hele utviklet seg til en hyggelig og munter situasjon.

— Det var utrolig hyggelig å treffe på så kjekke og hjelpsomme ungdommer. De var kjempeflinke, skryter hun.

En og annen politikerspøk ble det også tid til under stillaset. Da ungdommene skjønte hvem damen fra rådhuset var, ble det knallharde forhandlinger.

— Betingelsen de satte for å hjelpe meg å holde stillaset, var at jeg skulle sørge for noen nye studentboliger i sentrum, ler Iversen, som lover å se nærmere på problematikken.

Roligere vær

Uværet natt til i går rammet hele den sørlige delen av Vestlandet. Vinden var kraftigst fra Stavanger i sør til Nordhordland, mens Sogn og Fjordane slapp unna det verste.

I Hordaland ble det meldt om ni tilfeller av trær som falt over veibanen og var til fare for trafikantene. Mannskaper fra Vegvesenet hadde nok å henge fingrene i, og var i aksjon både i Bergen, Fana, Arna, Os og på Bømlo. Til alt hell kjørte ingen bilister på noen av de falne trærne, opplyser politiet.

Her vest ser vi ut til å få noenlunde rolige værforhold de nærmeste dagene.

HJALP TIL: - Da jeg så at stillaset løsnet, løp jeg ned og hjalp ungdommene med å støtte det, sier Lisbeth Iversen. ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN