— Det største partiet skal ha ordføreren, uttalte en seiersikker Herman Friele tidlig på kvelden.

Nå kan han risikere å måtte bite ordene i seg. For Høyres 18 plasser i bystyret er ikke tilstrekkelig til å sikre høyresiden det flertallet som må til for at Friele skal bli ordfører i Bergen.

Taper med én stemme

Høyre går kraftig frem, det samme gjør Pensjonistpartiet. Frp går litt tilbake og til sammen har de tre partiene 33 plasser i bystyret. Det er én stemme for lite.

For alle de andre partiene satser på Kristian Helland som ordfører.

— Helland er vår ordførerkandidat. Vi kommer til å stemme på han, sier byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen.

— Vi kommer ikke til å stemme for Friele som ordfører, slår RVs Torstein Dahle fast.

— I valget mellom Friele og Helland kommer vi til å stemme på Helland, sier SVs Oddny Miljeteig.

Også Venstre og Senterpartiet vil ha Helland. Høyres byrådslederkandidat Monica Mæland blir kraftig provosert av dette.

— Jeg skal slåss for at Herman Friele blir ordfører. Jeg synes det er veldig rart om bystyreflertallet skulle stemme for Kristian Helland, sier hun.

— KrF har gått kraftig tilbake, vi har gått kraftig frem. Dersom Helland fortsetter som ordfører, kan ikke bystyreflertallet bry seg om hvilken beskjed velgerne har gitt i dag.

Tapte valget

Arbeiderpartiet er kommunevalgets andre store taper, i hvert fall målt opp mot valgresultatet fra forrige kommunevalg. Likevel er byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen fornøyd.

— Vi har tapt valget dersom du måler resultatet opp mot kommunevalget for fire år siden, men vi har fremgang sammenliknet med stortingsvalget for to år siden. Jeg er godt fornøyd. Dersom du ser vårt utgangspunkt foran valgkampen har vi hatt stor fremgang. Vi har vunnet valgkampen, sier Strøm-Erichsen.

Det store spørsmålet er om et svekket byråd, Arbeiderpartiet og KrF har tapt åtte plasser i bystyret, likevel kan fortsette å styre. Anne-Grete Strøm-Erichsen har ikke mistet troen på det.

— Vi ønsker å fortsette å samarbeide med sentrum. Jeg vil gjøre mye for å unngå et mørkeblått byråd i Bergen, sier Strøm-Erichsen. Men først må sentrum bestemme seg for hva de vil gjøre. I dag møtes sentrumspartiene for sonderinger.

ý Sentrumspartiene står samlet, deretter går vi til byrådslederen, sier ordfører Kristian Helland, som er KrFs førstekandidat.

KrF i tvil

Men i KrF hersker tvilen. Helland har vært glassklar på at KrF ikke vil i byråd med Fremskrittspartiet. Dermed er døren stengt for et flertallsbyråd på høyresiden. Men etter et elendig valgresultet er partiet kommet i tvil.

Partiets primære mål er å få til en allianse av Høyre, Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti, men de to største partnerne i denne koalisjonen har ingen tro på en slik løsning.

— Vi har ikke fått tillit til å fortsette. Et svekket KrF trenger noen dager til å vurdere situasjonen, sier Helland.

Andre i KrF utelukker ikke at KrF både kan si nei til ordførervervet og trekke seg fra byrådet, for slitasjen i byrådet har vært stor.

Skulle KrF velge å fortsette i byråd, er sannsynligheten mindre for at det blir i mindretallsbyråd med Høyre. Venstre er nemlig svært lite innstilt på en slik løsning, ikke minst på grunn av Høyres tvisyn i forhold til bybanen.

— Slik det ser ut i dag er det ikke aktuelt, sier førstekandidat Hans Carl Tveit (V).

Heller ikke Senterpartiet vil være med Høyre, og da må KrF i tilfelle gå alene med Høyre i et mindretallsbyråd.

BT har snakket med både RVs Torstein Dahle og SVs Oddny Miljeteig om hvilket byråd de foretrekker. Og selv om ingen av dem ser med stor begeistring på det sittende byrådet, utelukker de støtte til et mørkeblått byråd. Dermed kan Anne-Grete Strøm-Erichsen komme til å lede byrådet også i neste periode.

Gir ikke opp

Monica Mæland har likevel ikke gitt opp. Hun kaller alle de ikke-sosialistiske partiene inn til samtaler i dag for å se om det er mulig å danne et flertallsbyråd. Hun håper på KrF, selv om Kristian Helland sier han ikke vil i byråd med Fremskrittspartiet.

— Jeg hører hva de sier. Jeg ber dem om å se på resultatet. Det viser hvem som har vunnet og tapt. Da er det desto viktigere at de tenke seg om. KrF er et ansvarlig parti. De går inn for Bergensprogrammet. De er opptatt av kommuneøkonomien og vil det beste for byen.

— Men Helland sier nei.

— Jeg tror på det han sa, men han sa det på et tidspunkt da velgerne hadde talt. Jeg håper Krf tar på seg den ansvarlige huen og tenker på det som er best for Bergen.

HVEM LER SIST? Herman Friele og Høyre vant valget, men vinner de kampen om taburetter? KrF avgjør om Anne-Grete Strøm-Erichsen kan fortsette som byrådsleder.
Rune Sævig