— Bruden må jo pyntes til fest! forsikrer driftssjef Atle Kleppe i samferdselsetaten i Bergen kommune. I kjærlighet til byen gleder han seg over vårpussen som nå er i full gang. Bergen skal skinne i god tid før finstasen tas frem og flaggene løftes.

Bergen kommune har sendt alt disponibelt mannskap i Bydrift, Parkdrift og Ren Bergen ut på vårens store rengjøring. Fontener spyles, gammel tyggegummi fjernes og boss i kriker og kroker plukkes opp.

5000 trappetrinn

Kostejobben er stor og tidkrevende. 260 kilometer fortau fordelt på 340 veier skal gås over med en liten kostebil, likeledes 100 kilometer gangveier og 70 kilometer kjøreveier. 5000 trappetrinn gås over med håndmakt.

— Høstens løv og vinterens grus må fjernes, ellers begynner det å gro til i trappene, sier Bydrifts Bjørn-Ove Krossøy. Han koster trappen som går opp fra den gamle buss-sløyfen i enden av Inndalsveien.

Det gror fort til. Løvetannen spirer godt allerede, men ingen skal få sette poteter i byens trapper. Så tykke lag ligger det i endene av hvert trappetrinn, at Krossøy må bruke spade for å fjerne alt. Den skrapende lyden river innvendig. Men i glede over at byen blir ren, tåler vi det meste.

Roser kommunen

— Det er flott at trappen kostes! sier fru Ingebjørg Stene. Hun roser den kommunale medarbeider og har mye godt å si om kommunen. Hver dag går hun i trappen og her har det vært trygt å gå i hele vinter. Trappen har hele tiden blitt måket og strødd med saltblandet grus.

Olga Sivertsen svinger sin lille kostebil inn på fortauet i Strømgaten. Grus, papir og gamle bæreposer kostes bort og suges opp.

— Dette er en hyggelig jobb. Byens innbyggere får virkelig noe igjen for skattepengene, forsikrer hun, men innrømmer at hun kan arbeide i sentrumsgatene i det uendelige. Nye steder som selger kjapp mat, øker bossmengden. Mange er flinke til å bruke bosspannene, men ut på natten kommer tankeløsheten.

Det er ikke minst veier og fortau i sentrum og bydelene der 17. mai-prosesjonene skal gå, som nå prioriteres. Senere skal andre veier kostes. Byens innbyggere gleder seg over vårrengjøringen. Mange går ut og flytter bilen når kostebilen kommer.

— Når dagene blir lysere og gatene penere, er det hyggeligere for oss alle å ferdes ute, mener Olga Sivertsen.

<b>PENERE: </b>Kostebilen fjerner effektivt grus, papir og plast fra fortauet.
Ørjan Deisz
<b>VÅRRENGJØRING: </b>Bjørn-Ove Krossøy koster bort grus og jord fra trappen.
Ørjan Deisz