I Rådalen er den store søppelbunkersen fylt til randen med 10.000 kubikk avfall, men forbrenningsovnen står stille.

Bare en mann, driftsleder Jan Egil Brestein, var på jobb i går kveld. Sammen med to andre BIR-sjefer går han på skift for å holde fjernvarmeanlegget gående.

— Vi har gått 12 timer på og 24 timer av, sier Brestein.

— Det går greit, men det er litt ensomt. Og været kunne godt vært litt dårligere, ler han.

Pinsevakt

De tre lederne har jobbet gjennom hele pinsen på anlegget, som leverer til 270 kunder, inkludert Haukeland Universitetssykehus, Tine Meierier, Bergen Storsenter og flere borettslag. Dermed fortsetter varmtvannet å strømme foreløpig, men dersom en av de tre blir syke, vil det holde hardt.

— Da må vi gå 12 timer av og 12 timer på, sier Brestein, og legger til at de driftet anlegget på denne måten i 13 dager sist gang det var streik.

På grunn av streiken brennes ikke avfallet i bunkersen, som nå inneholder mellom 5000 og 6000 tonn søppel. I stedet drives fjernvarmeanlegget av en elektrokjele fra Haukeland sykehus.— Haukeland har en elektrokjele og to gasskjeler. Det hender de er i drift i vinterhalvåret når det er veldig kaldt, men ellers er det i nødssituasjoner som denne, sier Brestein.

Taper store summer

Bunkersen, som nå inneholder et sted mellom 5000 og 6000 tonn søppel, blir en kostbar bosshaug for BIR. Selskapet taper 350.000 kroner hver dag streiken pågår, fordi de ikke får produsert energi gjennom å brenne avfall, sier kommunikasjonssjef Mette Nygård Havre.

— Vi har allerede tapt en million siden streiken begynte. Dessuten vil det koste 300.000 kroner for stopp og oppstart igjen av anlegget.

Fra i dag må BIR dessuten permittere 60 renovatører.

— Det er sjåførene som henter restavfallet som nå permitteres. Papir- og plastemballasje vil fortsatt hentes, og returpunktene tømmes. Gjenvinningsstasjonene er også åpne, minner Nygård Havre om.

Svømmere i streiketrøbbel

En annen konsekvens av streiken denne uken er at alle kommunale innendørs idrettsanlegg må stenges. De ansatte i Idrettsservice, den kommunale etaten med ansvar for forvaltning av idrettsanlegg, tas ut i streik. Dermed blir OL-aktuelle Gard Kvale, Monica og Cecilie W. Johannessen, Marco Aldabe Bomstad og Lavrans Solli uten noe sted å trene. De fem kom hjem fra EM i Ungarn i går kveld.

— Vi fikk deler av VM for to år siden spolert av streik. Nå ser vi ut til å få samme situasjon en gang til, med OL, sier trener i Bergen svømme-club, Flemming Skov Jensen.

— Svømming er en av de få idretter som ikke kan drives utendørs, og vi har ingen andre steder å dra. For oss er dette en katastrofe.

Skov Jensen frykter nå at pausen gjør at svømmerne når formtoppen for tidlig.

— En pause fra svømmingen midt i en intens treningsperiode gjør at svømmerne får et overskudd på et tidspunkt vi ikke ønsker. Det er små marginer i svømming, og slike ting kan være helt avgjørende.

I motsetning til innendørsanleggene, vil de fleste kommunale utendørsanlegg fortsatt være åpne. De vil imidlertid ikke bli vedlikeholdt av Idrettsservice så lenge streiken pågår.

Færre eldre-aktiviteter

4200 ansatte i Bergen kommune er nå ute i streik.

— Fagavdelingen jobber kontinuerlig med å se på konsekvenser av streiken, spesielt nå som den utvides. Blant annet må vi forsikre oss om at driften av sykehjemmene er forsvarlig med tanke på liv og helse, sier informasjonssjef Eva Hille.

Til nå har tre sykehjem i Bergen kommune, Midtbygda, Skjoldtunet og Kolstihagen, fått redusert bemanning. Fra i morgen utvides dette til Løvåsen og Storetveit sykehjem og Fantoft omsorgssenter.

Marta Drønen Herdlevær er styrer på Skjoldtunet sykehjem. Hun sier at streiken fortsatt har vart for kort til å gi store konsekvenser.

— Arbeidsdagen har vært travlere for de få som er igjen, men vi har forsvarlig drift og har fått dispensasjoner slik at vi kan opprettholde en minstebemanning. Men jo lenger streiken varer, jo mer merker vi ikke hva vi ikke får gjort. Beboerne får mat og stell, men det blir få aktiviteter utover dette for de eldre.

Hva mener du om streiken?

MÅKENES FEST: Bosshauger blir resultatet når flere BIR-ansatte nå blir tatt ut i streik. Ved Tennebekktjørna i Laksevåg var avfallshaugen stor og voksende i går kveld.
EIRIK BREKKE