Rødmende skinker og heftige oliven. Fete, myke og harde oster. Herlige pateer og kjølige vaktelbryst. Nybakte brød med knasende skorper.

Fra USA til Colonialen

Vi er bokstavelig talt både i og på Paradis. I butikken Colonialen som åpnet i Paradiskrysset for tre uker siden.

Annette Wærenskjold Shirra er hjemme i Bergen på en førjulsvisitt hos foreldrene. For halvannet år siden flyttet hun til San Fransisco sammen med sin engelske ektemann Mark, og denne lørdagskvelden har hun invitert venninnegjengen på tapas.

– Jeg skal kjøpe oliven, brød, ost og spansk pølse, forteller Annette som er glad i å lage mat. 37-åringen og mannen hennes liker å kose seg med god mat hjemme og prioriterer det og naturopplevelser i San Fransisco.

– Finanskrisen er mye større i USA enn her i landet. I Norge har vi statens oljepenger, sykepenger og forsikringer. Mister du jobben i USA, så mister du alt, konstaterer Annette Wærenskjold Shirra.

Noe godt til lunch

Mette Mæhle og Shabnam Lahooti-Carlsen er tydelig begeistret over å treffe på hverandre i den nye nærbutikken på Paradis. Shabnam (30) skal handle med seg noen boller og surdeigsbrød til foreldrene som skal være barnevakt for hennes halvannet år gamle sønn Filip.

– Frank og jeg, skriv at han er verdens greieste mann, skal til byen og kjøpe bursdagsgave til min far og noen julegaver før julebordet i kveld. Jeg elsker de eksklusive brødene her på Colonialen, og jeg er så glad i ostene, utdyper Shabnam og himler med øynene.

Hun har lyst på noe godt til lunsj, og kanskje også til middag, Mette Mæhle. Hjemme venter mann og tre barn på fem, tolv og femten år.

– Vi skal i teateret og se Vesletuss, pusse litt sølv og kanskje lage pepperkaker. I dag har jeg kjøpt et stykke brie og tre skillingsboller. Må du skrive at jeg også har kjøpt foie gras til julefrokosten? Det kan nemlig være at jeg i stedet gir gåseleveren i julepresang, antyder 43-åringen.

Merker ikke krisen

Innehaver Ken Petter Skorge Kristiansen synes den nye delikatessebutikken til han og fruen går svært bra, tatt i betraktning at det bare er noen uker siden de åpnet.

– Helgene er nokså elektriske og vi merker ingen forskjell etter at finanskrisen begynte. Jeg tror ikke krisen har slått ut her i landet ennå. Vi har et større konsept i butikken vår på Paradis enn vi har på Colonialen inne i byen. Her er det nemlig også bakeri. I tillegg selger vi ferskt kjøtt og grønnsaker, slik at folk og kan handle mer dagligdagse varer hos oss som brød og poteter, forklarer Ken Petter Skorge Kristiansen.

Hjemme lager de bare ordentlig mat, bedyrer 33-åringen. På menyen denne lørdagskvelden er det entrecôte og bernaise, fredagskvelden spiste tobarnsfamilien sushi.

Jakter på tarmer

Hos Solheim Kjøtt i Solheimsgaten ved Danmarksplass, venter kundene tålmodig på tur. Axel Robinson skal lage hjortepølser og sylterull hjemme hos en kompis på Sotra. Men først må 60-åringen kjøpe tarmer og spekk.

– Til jul syr jeg også fårerull og lager mårpølse, det er jeg som lager mat i familien. Jeg leser veldig mye i kokebøker og konen min heier på meg, det er kjekt med litt applaus. Men hun har heller ingen grunn til å klage over maten, slår Axel Robinson fast.

Pølsemaker Atle Svalland har sørget for godsakene hos Solheim Kjøtt i tretti år nå. 51-åringen er også medeier og produksjonssjef i kjøttbutikken som ble etablert alt i 1937.

Tretti prosent av virksomheten til Solheim Kjøtt er catering, og i år har det, ifølge pølsemakeren, også vært en tendens at flere bedrifter bestiller ferdiglaget mat og holder julebordet på arbeidsplassen, i stedet for å ha førjulsfesten på en restaurant.

– Om det er krisetider, så slutter ikke folk å kose seg. En god middag unner de seg uansett. Trenden nå er at kundene også lager litt mer julemat selv, slik som pølser, leverpostei, pateer og fårerull. Vi selger utrolig mye ingredienser til dette, forteller Atle Svalland.

Hva unner du deg i disse mørketider? Bruk kommentarfeltet.

BURSDAGSBOLLER: Shabnam Lohooti-Carlsen kjøper boller til sin far som har fødselsdag av Andrine Hesta hos Colonialen på Paradis.
Helge Sunde
KONE SOM HEIER: Det har Axel Robinson, men så lager han både pølser, sylterull og syr lammerull til jul. Da må han innom Solheim Kjøtt for nødvendige ingredienser.
Helge Sunde
PØLSEMAKEREN: Atle Svalland har vært hos Solheim Kjøtt i en mannsalder. – Vi har hatt en veldig bra vekst hos oss hele tiden, konstaterer han.
Helge Sunde