Siden i fjor sommer er norske minibanker blitt sikret mot skimming, metoden kortsvindlere har brukt til å kopiere bankkort når kunder tar ut penger. Svindlerne finner nå nye metoder for å sikre seg kortinformasjon.

Se BTV-innslag!

I går aksjonerte politiet mot to indiske restauranter i Bergen, etter 15 anmeldelser av kortsvindel.

Tappes i India

Restaurantgjestene har merket svindelen ved at kredittkortene plutselig tappes – i India.

De fleste uttakene skal være på mellom to og tre tusen kroner. Til sammen skal over 100.000 kroner ha forsvunnet fra restaurantkundenes konti. Politiet utelukker heller ikke at saken kan ha større omfang enn det som så langt er avdekket.

– Kundene har kortene ennå. Dermed er det slik at i den perioden kortet har vært fra eier, er det ting som tyder på at disse kortene er tappet for informasjon. Det skjer via skimmingutstyr som er knyttet opp mot en datamaskin, sier politiadvokat Arne Fjellstad i Hordaland politidistrikt til BTV.

Politiet vil ikke si noe om de tror det er en enkelt ansatt som skal ha kopiert kortene, eller om det kan være mer systematisert.

Nye metoder

Ifølge Finansnæringens hovedorganisasjon kommer kortsvindlere stadig opp med nye metoder for å kopiere folks kredittkort.

– Det har vært tilfeller av skimming i restauranter, og til og med i forbindelse med kortbruk i taxier. Så svindlerne blir mer og mer sofistikerte, og kanskje også mer organiserte, sier informasjonsrådgiver Helene Lund i Finansnæringens hovedorganisasjon.

Politiadvokat Fjellstad har et enkelt råd for hvordan du kan unngå kortsvindel:

— Aldri lever kortet fra deg, og forlat aldri kortet ditt, sier han.

KOPIERES: Kortsvindlernes nye triks er å skimme kredittkort når du gir det fra deg for å betale i for eksempel restauranter eller drosjer.
Skodvin, Helge
RAZZIA: Politiet aksjonerte i går mot to indiske restauranter i Marken, etter mistanke om at kunder har fått kortene sine skimmet ved restaurantbesøk.
Lillebø, Jan M.