— Finsk politi pågrep en mann og en kvinne i 20-årene da de plasserte utstyret sitt på en minibank. Vi har grunn til å tro at disse to står bak en rekke tilfeller av kortsvindel i Norge også, sier Stein Hustad, stasjonssjef ved sentrum politistasjon i Oslo.

Påtalemyndigheten vil fredag begjære de to utlevert fra Finland. Begge har i avhør oppgitt at de kommer fra Romania.

Gjemt i veske

Bergens Tidende skrev i går at flere bergensere er loppet for titusener av kroner. Torsdag 20. november og fredag 21. november plasserte svindlere en såkalt skimmer på minibanker på Engen og Torgallmenningen.

Skimmeren er en liten datamaskin som registrerer all informasjon i bankkortene. Skurkene fester også et miniatyrkamera over minibankens tastatur. På denne måten får de med seg hvilke koder brukerne taster inn.

— Svindleren står ofte i nærheten med en mottaker gjemt i en veske. Han samler på denne måten nok informasjon til å kunne produsere fullt brukbare kort, sier Hustad.

Så langt har det dukket opp fire falske bankkort i Oslo. Kontoinnehaverne i Bergen hadde ikke den fjerneste anelse om at det fantes kopier av kortene deres.

24 anmeldelser

I oktober ble fem minibanker i Oslo utsatt for avansert svindel. Politiet sikret seg bilder av gjerningsmannen fra flere overvåkingskameraer.

— Vi gikk ut med en etterlysning gjennom Kripos. Det var Europol som forsto sammenhengen mellom våre saker og arrestasjon i Finland, sier Hustad.

Politiet mener at de to rumenerne har svindlet kortkunder over hele Norge.

— Så langt har vi registrert 24 anmeldelser, men dette tallet er høyst foreløpig. Sannsynligvis dreier det seg om langt flere forhold.

Hustad fikk i går se bildene av mannen som plasserte en skimmer på minibanken på Torgallmenningen den 21. november.

— Det er etter all sannsynlighet samme person som var på ferde i hovedstaden. Vår teori er at mannen og hans venninne har svindlet kortkunder i Oslo, Stavanger og Bergen.

Brukte to minutter

Sikkerhetsansvarlig i Nordea Region Vest, Victor Geir Hagen, overleverte i går overvåkningsbilder fra Torgallmenningen til politiet.

Bildene viser med all tydelighet hvor enkelt det er å manipulere en minibank. Svindleren gjemmer seg bak en paraply. Andre kunder kan derfor ikke se at han plasserer skimmeren over kortslusen.

— Hele seansen var over i løpet av bare to minutter. Vi regner med at skimmeren var i aktivitet mellom klokken 1900 og 2000 den 21. november, sier Hagen.

Nordea jobbet i går intenst med å få kontakt med alle kunder som brukte terminalen i dette tidsrommet.

— Kortene deres må sperres så fort som mulig, sier Hagen.

Over 200.000 kroner

Stasjonssjef Stein Hustad frykter at mange bergensere kan være svindlet.

— Finsk politi har beslaglagt en skimmer. I denne fant de data fra en rekke norske kredittkort, flere av dem har det ikke tidligere vært mistanke om at var kopiert. Vi må nå skaffe oss oversikt over hvor mange konti svindlerne har fått tilgang til.

Politiet mener at flere falske kort kan ha blitt sendt ut av Norge. Flere bankkunder fra Oslo har opplevd at det er kjøpt varer for deres regning i Frankrike.

— Det er vanskelig å si hvor store beløp det dreier seg om. Tallet er allerede kommet over 200.000 kroner. Sannsynligvis stopper det ikke her, mener Hustad.

I AKSJON: Dekket bak en paraply fester kortsvindleren utstyret sitt på minibanken. Det tar ham bare to minutter å legge en avansert felle for kortkundene på Torgallmenningen. <br/>FOTO: NORDEA