Etter mange år i plingtjeneste skal de gamle kortmaskinene på bussene i Bergen og omegn erstattes. På flere av Tides busser i Bergen Sør er de nye maskinene allerede på plass.

De skal tas i bruk i vår, i god tid før Bybanen tas i bruk.

— Den nøyaktige datoen kommer vi tilbake til førstkommende mandag, sier markedssjef Målfrid Vik Sønstabø i Skyss til bt.no.

Innkjøringsproblemer Det nye kortsystemet er allerede tatt i bruk i Nordhordland, Sunnhordland og indre deler av Hordaland. Innkjøringsproblemene har vært store og mange.

— Vi ville teste systemet i områder med færre reisende og være sikre på at det fungerer før det nå innføres i de tettest befolkede områdene i Hordaland, sier Sønstabø.

Ifølge Skyss hadde de problemer med billettmaskinene i Nordhordland tidligere i høst og vinter, spesielt når bussene og maskinene var kalde. Køer og forsinkelser har vært resultatet.

Sjåfører i området sier til bt.no at de fremdeles har problemer med maskinen, og at de ofte må restarte dem.

Du får brev

Nå skal maskinene tas i bruk i Bergen, Askøy, Fjell, Sund, Øygarden, Os og Osterøy. Da tror Sønstabø at innkjøringsproblemene er ryddet av veien.

Alle innbyggere i disse kommunene vil få brev i posten med informasjon og med mulighet til å bestille det nye Skyss-kortet. En kan bestille klipp eller månedskort.

— Innen Bybanen åpner, setter vi ut rundt 80 automater på sentrale punkter hvor kortene kan fylles på. De fleste automatene vil utplasseres i Bergen, sier Sønstabø.

Betal hjemme

Etter hvert skal det bli mulig å betale med bankkort eller kredittkort på bussen.

— I løpet av året skal vi ha klar nettsiden der de reisende kan oppdatere kortet hjemmefra, sier Sønstabø.

Det nye kortet holdes opp foran billettmaskinen for å registrere reisen.

Fortsatt vil det være mulig å betale kontant på bussen.

— Men vi ønsker å redusere andelen som betaler kontant, sier Sønstabø.

Tror du nytt billettsystem vil forbedre busskvaliteten i Bergen og omegn? Si din mening!