Mandag håper de at minst 500 bergensere kommer til Bergens storstue for å bli med på et fellesfoto klokken 13. Resultatet blir et julekort som skal sendes til den politiske toppledelsen i Burma.

— Vi ønsker å vise Aung San Suu Kyi og de andre samvittighetsfangene at de ikke er glemt, forteller Iver Ørstavik ved Raftostiftelsen.

Menneskerettsdagen

At aksjonen er lagt til nettopp mandag, er ikke tilfeldig. Det er den internasjonale menneskerettsdagen, og utdeling av Nobels fredspris skjer også da.

Flere organisasjoner står bak julekortaksjonen. I tillegg til Raftostiftelsen, bidrar også Redd Barna, Amnesty International Norge og burmesere i eksil.

— Vi i Bergen og Norge har et spesielt ansvar for å følge opp burmesernes kamp for demokrati, blant annet fordi Aung San Suu Kyi har fått både Raftoprisen og Nobels fredspris. Vi har også en gruppe på rundt 200 burmesere her i Bergen, sier styreformann Arne Liljedahl Lynngård i Raftostiftelsen.

Det er sendt ut invitasjon til alle skoler i Bergen om å være med under aksjonen. Arrangørene håper også at flest mulig arbeidsgivere gir ansatte fri for å delta.

I tillegg til fellesfotografering, blir det appeller ved blant andre byrådsleder Monica Mæland og sang ved barn fra St. Paul skole.

- Fortsatt svært anspent

Situasjonen i Burma er minst like spent nå som under protestene i september, ifølge Amnesty International. Daglig arresteres mennesker bare fordi de møtes. I dag sitter 700 av personene som ble arrestert under og etter protestene høst fortsatt fengslet, mens 1150 politiske fanger som ble anholdt før protestene ennå ikke er blitt løslatt.

— Det har gått mange rykter om løslatelse, men så er dessverre ikke skjedd. Vi er veldig skuffet over dette. Situasjonen er minst like anspent og kritikkverdig nå som den var i september, sier regionleder Tanja Clifford i Amnesty International Norge.

Julekortene blir produsert i et opplag på 1500. De blir ferdig trykket med en tekst, og så får bergenserne mulighet til å skrive under etterpå.

— Vi stiller oss opp på Torgallmenningen 17. desember, og så får alle som vil signere et kort, forteller Arne Liljedahl Lynngård.

STILLER I RØDT: Det er bestilt inn 400 røde T-skjorter til aksjonen mandag. Blant dem som garantert kommer er Iver Ørstavik (f.v.), Tanja Clifford fra Amnesty International Norge, Thomas Bjørseth, Katharina Kaufmann, Caroline Langum fra St. Paul skole, Arne Liljedahl Lynngård fra Raftostiftelsen og eksilburmeseren Cho Cho Tun Nyein.
Valde, Vegar