I månedene før Nor Lines fattet mistanke om at den daværende regionsjefen i Bergen kunne ha trikset med regnskapene, skal hans personlige økonomiske problemer ha økt.

Ifølge kredittopplysningsfirmaet Dun & Bradstreet har mannen ni uoppgjorte inkassosaker. De beløper seg til sammen på nærmere 190.000 kroner. Mannen var i 2007 registrert med en ordinær årsinntekt.

Krav for firmabil

54-åringen, tidligere regionsjef i Nor Lines, ble tirsdag pågrepet og siktet for korrupsjon og grovt økonomisk utroskap. Det samme ble lederen av et renholdsfirma, som skal ha overfakturert Nor Lines for rundt to millioner kroner.

For dette skal den tidligere regionsjefen ha mottatt 300.000 kroner. Begge to nekter for siktelsen. De ble sluppet løs onsdag ettermiddag, etter at politiet hadde beslaglagt datamaskiner og dokumenter.

Etter det BT forstår, har den siktede 54-åringens økonomiske problemer vært et sentralt tema under avhør og etterforskning.

Mens noen av inkassokravene ligger et par år tilbake i tid, kom det for ett år siden inn et nytt stort inkassokrav.

De vel 80.000 kronene i inkassokravet stammer ifølge kreditoren trolig fra en firmabil 54-åringen kjøpte fra dem.

Kjøpet skjedde da 54-åringen jobbet hos kreditoren for over ti år siden, og som den siktede regionsjefen siden har betalt avdrag på.

Klarte ikke å skjule

Mot sommeren kom det ytterligere krav fra to andre kreditorer.

Det er ikke registrert noen betalingsanmerkninger på 31-åringen, som også er siktet i saken.

Som BT skrev i går, var det ledelsen ved Nor Lines sitt hovedkontor i Stavanger som først fattet mistanke mot den betrodde regionsjefen.

54-åringen skal i en periode ha bokført fiktive inntekter mens han utsatte å føre enkelte kostnader. Dette skal ha vært for å kompensere for overfaktureringen han skal ha tillatt fra rengjøringsbedriften.

Da regnskapene forelå for september, var det dramatiske avvik fra måneden før. Forklaringen på dette skal være at 54-åringen da ikke lenger klarte å skjule overfaktureringen.

Den siktede 54-åringens advokat, Kaj Wigum, sier at han ikke kjenner til sin klients økonomi.

— Dette er forhold han og jeg skal gå gjennom på et senere tidspunkt. Foreløpig avventer vi politiets etterforskning, sier Wigum.

Svindel i krisetider

Advokat Erling Grimstad har jobbet i rundt 25 år med økonomisk kriminalitet og er en av landets fremste eksperter på området.

Behovet for penger er en viktig drivkraft for økonomisk kriminalitet, men ifølge Grimstad er motivasjonen for å stikke til seg penger like høy for rik som for fattig.

  • Selv om folk har dyre biler, landsteder på fjellet og ved sjøen og en privatøkonomisk situasjon som er ekstremt god, begår de likevel økonomisk kriminalitet, sier Grimstad.

FBIs underdirektør John Pistole fortalte tidligere denne uken om en kraftig økning i amerikanske bedragerisaker i forbindelse med finanskrisen.

Det kjenner Grimstad seg igjen i:

  • Jeg har vært gjennom to finanskriser tidligere hvor vi har sett at det har skjedd en opphopning i økonomisk kriminalitet.

Men dårlige økonomiske tider er ikke årsaken til lovbruddene, det fører til at de lettere avsløres, mener Grimstad.

  • Det er vanskeligere å gjemme bort bedragerier og underslag når det er mangel på penger og gjennomgang av rapporteringer, sier han.