Det høres godt når 60 ungdommer på et tilatalls ulike instrumenter setter i gang med Vamps Tir n’a noir i fellessalen ved Åsane Folkehøgskole.

Ungdommene er korpsmusikanter fra hele Hordaland har i en uke vært samlet på folkehøgskolen på sommerkurs.

Det blir det neste litt leirskolestemning av.

– Det er veldig sosialt, for vi treffer mange nye folk. Noen av de har reist langt, sier Odin Michal Johnsen (16), Silje Tonning (15) og Ingeleiv Andrea Utne Midtun (14). De kommer fra ulike korps, men ble kjent med hverandre på korpsleir i fjor. I år møttes de igjen i Åsane.

– Kunne hatt litt mer fri...

Hver da fra klokken ni til langt ute på kvelden går det i spilling, øving, samt litt fritid og flørting. Ungdommene er fra 13 til 16 år gamle.

Selv om de syntes at spillingen er kjempegøy, kan det bli litt for mye av det gode.

– For å være helt ærlig, og da snakker jeg sikkert for mange andre også, kan det bli litt for mye spill og litt for lite fri, sier Odin.

– Men vi lærer mye da, smetter Silje inn.

– Ja, jeg har lært mer på én uke på sommerkurset enn i løpet av et halvt år i korpset, legger Odin til.

– Dessuten øver vi bare to ganger i uken med korpset, sier Ingeleiv.

Hordaland størst

Sommerkurs i korps arrangert av korpsforbundet i Hordaland har vært arrangert siden 1960-tallet. Manger og Åsane folkehøyskoler deler på å være vertskap. I år er Norge tema, i fjor var det Afrika.

– Det er bra at vi får spille andre ting enn det vi gjør til daglig, sier ungdommene.

– 10 prosent av Norges 70.000 korpsmusikanter kommer fra Hordaland, vi er det største korpsfylket i Norge, sier Viggo Bjøge, administrativ leder for sommerkurset.

Lærer samarbeid

Man skal være litt mer enn gjennomsnittlig glad i spille for å bruke en hel uke av ferien til å gå på en slik skole. Men så får elevene mye igjen for det også.

– For det første blir de viktige i korpsene sine når de kommer tilbake. Noen kommer fra små korps, og her må de lære å lytte og samarbeide med mange andre, sier han, og legger til at korps er den eneste aktiviteten han kan komme på der en forener begge kjønn og alle alderstrinn.

– Vi legger vekt på at de eldste skal være med på å lære de yngste. Alt dette vil de få fordel av seinere i livet, sier han.

JENNIFER FOSSNES
JENNIFER FOSSNES
JENNIFER FOSSNES