— Lyst var rundt to meter langt, og lignet ikke noer jeg har sett før. Siden klokken var 11 om kvelden og jeg ikke var sikker på om isen er trygg, prøvde jeg å se i kikkerten min om det var noen der. Jeg kunne ikke se noen, sier Ole Johan Hansen (77).

Hansen bor like ved vannkanten i Arnavågen. Da han stod opp lørdag morgen, kunne han nesten ikke tro det han så.

Symmetrisk mønster

I løpet av natten har et symmetrisk mønster dannet seg på isen. Mønsteret springer ut fra rundt åtte hull på isen. Ifølge Hansen strekker ringene seg rundt 50 meter mot nordøst, og 300 meter den andre retningen. Verken Hansen eller sambygding John Halvor Sæle (58) har sett hullene som mønsteret springer ut fra før lørdag morgen.

— Mønsteret er fantastisk fint. Jeg har aldri sett lignende, sier Sæle.

Meteorolog Geir Ottar Fagerlid innrømmer overfor Bygdanytt at han tenkte i overnaturlige baner da han fikk se bildene, og at mønsteret minner om det mystiske fenomenet med «kornsirkler».

— At det skal være noe uforklarlig, sitter dypt inne. Min teori var først og fremst at ringene kan være skapt av varmt vann, for eksempel fra kloakk, som får isen til å smelte. Men det er vanskelig å si. Vakkert er det i alle fall, sier Fagerlid.

- Skapt av meteoritt?

John Halvor Sæle tror ringene kan være skapt av en meteoritt.

— Det var det første jeg tenkte. Jeg tror i alle fall ikke at hullene er skapt av folk. Til det er de for store og for langt fra land. Det er helt uforklarlig, sier Sæle.

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard bekrefter at mønsteret i teorien kan ha blitt skapt av en liten meteoritt. Men dette er usannsynlig, da en meteoritt trolig ville blitt observert av flere, og blitt sett som en lysende stripe på himmelen før den endte i Arna.

Kan komme av flo og fjære

  • Det hele er ytterst fascinerende, jeg har aldri sett maken, sier Ødegaard.

— Men noe overnaturlig tror jeg ikke det er. Sannsynligvis har det symmetriske mønsteret blitt til av at det var hull i isen etter isfiskere, og så har det dannet seg et konsentrisk mønster rundt når vannet stiger og synker ved flo og fjære. Det er ikke uvanlig, selv om de aldri blir så symmetriske som dette, sier Ødegaard.

Uforklarlig lys

  • Lyset kan ha kommet fra noen som var ute på isen og fisket. Men jeg kan ikke se at det er noen spor i snøen. Den andre teorien er at det jeg så var en refleksjon av gatelysene på andre siden av vågen. Men nå har det blitt mørkt igjen, og jeg kan ikke se noen lysrefleksjon, sier Ole Johan Hansen.

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard har ingen teori om hva det var Hansen så.

— Lyset kan ikke alle fall ikke ha kommet fra en meteoritt. En meteoritt som fremdeles lyser når den treffer bakken, har en kraft på minst 1000 atombomber. Da hadde ikke Bergen eksistert i dag, sier Ødegaard.

PS: Sent lørdag kveld fikk vi denne meldingen fra Ole Johan Hansen og konen Aud Karin: - Vi ser «lyset» i kveld også - så det er nok refleks fra en lyskilde på land likevel.

Hvordan tror du mønsteret ble laget? Del din teori i kommentarfeltet under!