Den koreanske reisegruppen toger inn. Vertinne Soo Young Shin hilser hver enkelt velkommen, før de fleste gjestene forsvinner inn på toalettet for å pusse tennene før maten.

Som på samlebånd setter de seg ned rundt bordet, plukker opp pinnene og forsyner seg av smårettene som allerede er servert. Alt skjer kjapt, kjapt, kjapt.

— Dette er ikke ferie. Jeg kaller det militæroperasjon, sier Soo Young med et lite smil.

Bortimot hver dag i hele sommer har hun tatt imot turister fra sitt hjemland på Nøstet, sammen med Nøstebodens Roger Iversen, den tyske kunstneren Kirsten Karla Rekceweg og koreanske venner og familie. Gjestene er gruppereisende på rundtur i Norge, gjerne med Bergen som siste stopp på reiseruten før den lange flyturen hjem. Her serveres de ekte koreansk mat, laget av koreanere og med koreanske ingredienser. Og etter å ha levd i mange dager på norsk mat, smaker det med noe mer velkjent.

- Norsk mat er for salt

Rundt bordet smattes det fornøyd. En mann stikker to pakker hvalkjøtt til Soo Young og ber om å få dem skåret opp. Like etter står det røkte kjøttet på bordet, sammen med store skåler fulle av krydret fiskesuppe og koreansk ris. I den 350 år gamle bygningen er det så stille som det bare blir over et godt måltid.

Og like fort som lunsjen startet, har koreanerne ferdigfortært småretter, medbrakt presset tang, suppe og laks.

— Skål for en god reise og moro på veien! smiler lunsjgjestene og hever vann- og ølglass.

— Nydelig mat med masse smak, akkurat som hjemme, sier skoleeleven Bark Ji Yong (16). Han reiser sammen med foreldrene sine, og har fått sansen for norsk mat i løpet av den uken han har vært her.

— Men den er litt salt, sier han - svært tilfreds med å ha noe litt mer sterkt og smakfullt i magen.

Overstått på en halvtime

Med lunsjen vel overstått forsvinner koreanerne en etter en for å pusse tennene igjen. Etter sterk, krydret mat er tannhygiene ekstra viktig. Så tar de en kjapp tur innom galleriet, der maleriutstillingen «Shadows» laget av Kirsten Karla Rekceweg pryder veggene. I full fart knipser de bilder av bildene, skriver i gjesteboken og haster mot bussen, Troldhaugen og nye severdigheter.

På toalettet er det fremdeles noen som holder på med tannpussen, og dermed har gått glipp av utfarten. Soo Young rister oppgitt på hodet og ringer guiden for å holde igjen bussen, slik at ingen gjester blir forlatt.

Hele besøket, inkludert lunsj, tannpuss og galleribesøk, er over på en drøy halvtime.

Soo Young forstår de koreanske turistenes behov for effektivitet. Hun må være temmelig effektiv selv for å få alt på plass før neste gruppe kommer.

— På grunn av tidsforskjellen er de gjerne oppe allerede i 3-4 tiden, og de aller først på Fisketorget. Når de bare har en ukes ferie, er det klart de forsøker å utnytte all den tiden de har, sier hun.

MAT HJEMMEFRA: Det koreanske reisefølget har Bergen som siste destinasjon på rundturen i Norge. På Nøsteboden fikk de i går en forsmak på mat fra mer hjemlige trakter.
knut egil wang
MYE SMÅGODT: Vegetarisk pannekake, tang, svarte bønner og chilipasta med hakket biff er blant smårettene som Soo Young Shin serverer sine landsmenn.
knut egil wang