Egentlig begynner ferien først i ettermiddag, men påskefjellet er allerede tjukt av folk. Hypotese: Fotfolket sliter frem til skjærtorsdag, mens sjefene knasker Kvikk Lunsj og slurper appelsiner i solveggen.

Vi sjekker.

Byrådsjakt

Ring, ring.

– Pip. Det er for tiden stor trafikk. Vennligst vent.

Ring, ring. Ring, ring.

– Bergen kommune.

– Hei. Det er fra BT. Kan vi få snakke med Trude Drevland?

– Det blir nok vanskelig. Hun er på påskeferie.

– Når kommer hun tilbake?

– Ikke før tirsdag. Vi jobber ikke så mye i påsken.

– Men du jobber?

– Ja, det jo egentlig ikke påske ennå.

– Og Drevland har tatt ferie?

– Ja, hun er reist til utlandet.

– Hyggelig for henne. Kan du sette meg over til oppvekstbyråden, Hans Carl Tveit?

– Et øyeblikk.

Ring, ring, ring ... Ring.

– Er du der? Beklager. Ingen svarte.

Det er slett ikke enkelt for oss maktkrrrritiske journalister å stille toppolitikerne til veggs denne uken. Byrådsleder Monica Mæland er out of office til den 11. april. Det samme er Lisbeth Iversen, byråd for byutvikling. Vi prøver mannen som har såkalt påskeberedskap, finansbyråd Henning Warloe.

Ring, ring, ring.

– Pip. Personen svarer ikke. Du blir nå viderekoblet til sentralbordet.

Klikk.

Påskemoppen

Vi tester mobilen:

– Hallo. Det er Henning Warloe.

– BT her. Hvorfor er alle sjefer borte fra jobb før påsken egentlig begynner?

– Hehe. Er det slik da? Nei, ikke vet jeg. Jeg har beredskap, må kunne være på rådhuset på tre kvarter, så jeg er i byen.

– Men du har ferie?

– Ja, hvis du kaller beredskap ferie.

– Hva gjør du?

– Jeg står med moppen og vasker ut., skal bruke påsken til å flytte, men jeg tar ikke alltid ferie. Den første påsken som byråd brukte jeg til å male kontoret og på den måten spare skattebetalernes penger.

– Da kan du jo ha god samvittighet.

– Ja, og der er faktisk slik at jeg aldri klarer å bruke opp alle feriedagene mine. Man kan ikke ta seg fri midt i sesongen, og nå i påsken skjer det jo ingenting.

– Nei, det gjør vel ikke det.

– Men hvordan er det hos dere i Bergens Tidende. Jeg skal vedde på at ledelsen deres også er på ferie.

Ja, mon det. Fra mobiltelefon ringer vi Bergens Tidendes sentralbord. Etter å ha trykket oss gjennom den automatiske svareren og noen tids venting:

– Bergens Tidende.

– Treffer jeg Einar Hålien der?

– Et øyeblikk

Laaang ringeperiode

– Redaksjonen Bergens Tidende

– Einar Hålien?

– Nei, beklager han har tatt påskeferie.

Etter fem minutters venting og ørliten justering av dialekten, tester vi mediehusets kommersielle ledelse.

– Mediehuset Bergens Tidende, vær så god!

– Didrik Munch, er han der nå?

– Et øyeblikk

Etter et par ring svarer Munchs sekretær slik på henvendelsen:

– Han har tatt påskeferie.

Så hadde han altså gjennomskuet oss den godeste Henning Warloe.

Dagens første

Toppsjefene i det private næringslivet sliter heller ikke kontorstoltrekkene mellom helgene. Verken hos Rieber & Søn, Odfjell ASA, Lerøy Seafood Group, Statoil Bergen eller DOF i Austevoll var de administrerende direktørene på kontoret i går.

– Normalt kunne jeg satt deg over til sekretærene hans. Men nå har de også tatt fri, forklarte den hyggelige damen på sentralbordet til Rieber & Søn.

På Tine Meieriet Vest var toppsjef Leif Arne Berge en av de ytterst få som kunne ta tidlig påskeferie. De fleste andre sprengjobbet for å få anslagsvis 250.000 liter melk, juice og andre meierivarer ut i butikkene.

– Ja, det er forskjell på å være i produksjonen og sitte på kontor, humrer fabrikksjef Sigbjørn Vik, før han skynder seg å legge til at lederne jobber så mye til vanlig at det er dem vel unt å ha fri i påsken.

Først når vi ringer nord til Måløy får vi en vaskekte konsernsjef på tråden. Da blir vi så perpleks at vi ikke vet hva vi skal spørre om.

– Du er den første som ringer meg i dag. Det er veldig stille. Derfor får jeg gjort så utrolig mye, beretter en opplagt Rolf Domstein i Domstein ASA.

– De jeg skal ha fatt i, treffer jeg stort sett på påskefjellet. Selv skal jeg gå på lokale fjelltopper litt senere i uken. Jeg gleder meg til å slippe å gå på ski!

– Skal du jobbe onsdag, også?

– Jada. Full dag. Det blir effektivt, sier Rolf Domstein.

Ferieforsk

Vår hypotese ser ut til å stemme. Domstein er unntaket som bekrefter regelen La oss bare få en bekreftelse fra ekspertisen.

– Hallo, det er Statens institutt for forbruksforskning.

– Hei, vi ringer fra Bergens Tidende. Er det en forsker hos dere som kan fortelle hvem det er som drar på ferie i påsken?

– Han som kunne ha sagt noe er nok på ferie, vi er bare et par stykker her i dag ser du.

Høgskolen i Lillehammer, avdeling for reiseliv, tar i det minste telefonen.

– Hallo. Lurer du på det du, kanskje jeg har noen som kan svare deg. Jeg skal prøve om hun er her, eller om hun har tatt ferie ...

Det ringer. Og ringer. Så en telefonsvarer. Personen er ikke til stede.

Statens arbeidsmiljøinstitutt:

– Her er alle sjefene våre på ferie. Men jeg skal sette deg over til en som kanskje kan hjelpe deg. Hvis ikke han har gått også da.

Noen tar telefonen!

– Hei. Send meg en e-post du, så skal jeg se om jeg får noen til å ringe deg opp igjen. Men det kan bli litt vanskelig, de fleste er nemlig på ferie ...

Transportøkonomisk institutt:

– Hei hei, det er fra BT. Har dere en ferieforsker?

– Det har vi vet du, men han er nok på ferie. Jeg kan dessverre ikke hjelpe deg.

Statistisk sentralbyrå har jo svar på alt.

– God dag, det er SSB.

– Hei, jeg ringer fra Bergens Tidende og har noen spørsmål om ferie.

– Det kan nok ikke jeg svare deg på, og de to som kan er på ferie denne uken.

Hurra! Gjennombrudd!

Etter utallige telefonsvarere reddes dagen av Runar Døvig, forsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO). Han kan avsløre: Sjefene reiser mer på ferie enn de ansatte. Slik har det alltid vært, men gruppen som reiser er blitt større.

– De som har mye penger, har også hytte, og de er forpliktet til å bruke den. Ønsket om snø korrelerer direkte med inntekt og utdannelse, sier Døvig.

Det er i feriene man ser de største klasseforskjellene i samfunnet, særlig knyttet til vinter. Det er fordi vintersportsaktiviteter er svært dyrt. Og forskjellene reproduseres.

– De barna som reiser med foreldrene til hytten lærer seg å stå på ski, mens de fattige barna ikke gjør det. Hyttelivet er det siste en innvandrer lærer seg

I tillegg til at flere reiser bort, varer også påskeferiene lengre enn før.

– Det er ofte langt å reise til hytten, og det fører til at de ekstra dagene som er knyttet til høytiden tas ut i ferie. Påsken eser ut.

– Er du på ferie?

– Hehe, ja det er jeg. Byferie.

Brann-beredskap

Like før punktum for denne artikkel settes, tikker følgende tekstmelding inn fra Bjørn Dahl på Stadion:

«Dere tror vel ikke at jeg våger å reise vekk nå i innspurten? Nesten alle som jobber i Brann er i beredskap skulle noe uventet dukke opp. Vi tar ferien igjen en annen gang. God påske!»

r.

ENSLIG SJEF: ¿ Det er ikke noe spesielt ved at jeg er på jobb. Jeg jobber jo alltid. En av de få sjefene BT treffer på rådhuset er kommunaldirektør Finn Strand. Ute skinner vårsolen hvitt. De fleste andre kommunale ledere er over alle hvite vidder.
Christiansen, Roar
MONICA MÆLAND: Byrådslederen er på Hovden i Setesdal på skiferie. Hun forsikrer oss at hun har det strålende sammen med barna.
Håvard Bjelland (arkiv)
TRUDE DREVLAND: «Er med deler av familien på en lenge planlagt ferie i varmere strøk», skriver Drevland i sms. Påskehelgen vil hun tilbringe i Bergen. «Altså en perfekt påske».
Silje Katrine Robinson
LISBETH IVERSEN: Er i Dallas, Texas, hos familien. Har besøkt elever fra Danielsen videregående i byen Clifton. Påskeaften blir det medbrakte påskeegg og marsipan. «De slapp igjennom tollen med et nødskrik», forteller byråden.
Bergens Tidende
HENNING WARLOE: Finansbyråden har beredskapsvakt, og må derfor holde seg i byen. Dagene går med til å flytte og vaske seg ut av gamleleiligheten.