Egentlig skulle vi ut og lage en kritisk sak på Valentins dag. På hjerteeffektene som blir flere og flere i alt fra bokhandlere til klesbutikker og parfymerier. Valentinsalget som begynner tidligere og tidligere for hvert år — hvor skal dette ende? Dagen med stor H er jo ikke før fredag, og alle som har gått gjennom byen har sett hjerte på hjerte på hjerte i vinduene siden slutten av januar. Minst.

Spesiell dag

Det var det, da.

Kanskje våknet romantikeren i oss allerede da vi møtte student Krister Nyløken (24) i en av byens bokhandlere og fikk høre hvilke planer han har for sin kjære 14. februar.

— Jeg og kjæresten kom sammen på Valentins dag i fjor, så det er en spesiell dag for oss, sier Krister. Hvordan de kom sammen? Krister og en kamerat hadde valentinfest (jepp, han hadde alt sin kjære i kikkerten), så var det gjort.

— Dere hadde vel ikke pyntet med hjerter og sånt også?

— Nei, det var ikke så gale. Men vi hadde rosa drinker, smiler den forelskede studenten. Som har gått lenge og tenkt på hva han skal kjøpe. Ikke kort. Det lager han selv ...

Krister synes egentlig Valentins dag er amerikanisert, og kjøpepresset vel høyt.

— Kunne du tenkt deg å droppe feiringen fredag?

— E' du vittig? Då hadde det blitt bråk!

Fra venn til venn

Hjerterammer, hjertebamser, glasshjerter, hjerteesker, hjertepapir, hjertelipgloss, hjerteglass, sjokolade, hjertekopper, hjerteundertøy, velurhjerter. Sukk.

Men Valentins dag er ikke bare dagen for romantikk. Det er også dagen man kan vise at man setter pris på en venn.

— Mange unge jenter har vært her og kjøpt små gaver til venninner, sier Gro Helle bak disken hos H&M. På et eget valentinbord ligger svamper, sminkeveske, gloss, hårstrikk - alt med hjerter på.

Venninnegavene går unna også hos Norli, og salget er omtrent som i fjor, ifølge Janicke Troe.

— Det kommer en del gutter også. Alt fra de i trettiårene til tenåringer, sier hun. De fleste av de unge guttene kjøper små bamser med «I love you» påtrykt.

— Noen er litt flaue når de skal betale, forteller Troe.

Hun synes slett ikke valentinfeiringen har tatt av:

— Med all den elendigheten vi har i verden, er vel ikke dette det verste man kan kjøpe?

Selvfølgelig kan det fort bli galt at unge mennesker kjøper dyre valentinpresanger. Men vi oppdaget også mange billige hjerteting på vår vei. Dessuten går det jo an bare å lage et kort. En romantisk sjel trenger ikke mer enn noen varmende ord.

Frimerke med skrapehjerte

Posten har selvsagt gode dager. I fjor sendte nordmenn over en million valentinkort.

I går kom siste postnytt på valentinfronten; rosa frimerker med skrapehjerte. Under hjertet ligger et hemmelig budskap til den man er glad i.

...og lurer du på hvorfor denne saken kommer på trykk hele tre dager før den store hjertedagen, er det for at sinkene fremdeles kan pønske ut en plan som får hjerter til å hoppe.

Og for at håpløse romantikere kanskje kan få et bitte lite håp.

FORELSKET: - Det er ikke alltid like lett, innrømmer Krister Nyløken (24) som brukte lang tid på å finne den perfekte Valentin-presangen til sin kjære. De kom sammen selveste 14. februar i fjor, og det skal selvsagt markeres fredag. FOTO: MARITA AAREKOL