— Jeg betalte bare regningene hennes, sier han.

I går startet rettssaken mot 68-åringen som var kvinnens finansielle rådgiver og hjelpeverge. Ved hjelp av falske underskrifter skal han ha tømt kvinnens konti, solgt aksjene hennes, og kjøpt en bil på hennes regning. I tillegg skal han ha lurt henne til å føre ham opp som enearving.

Kopierte underskriften

— Jeg har aldri forsynt meg av hennes penger. Jeg har hjulpet henne i årevis. Hun kunne ikke ta vare på seg selv, sa 68-åringen, som tidligere har jobbet i politiet i over ti år.

Han innrømmet å ha kopiert kvinnens underskrift ved hjelp av kopimaskin.

— Det var hun som foreslo at vi skulle gjøre det slik. Hun skrev under på hva det skulle være. Jeg skrev brevene for henne, og brukte underskriften hennes innenfor den fullmakten hun hadde gitt meg. Men jeg har aldri stukket noen av pengene i egen lomme, sa eks-rådgiveren, som var ansatt i investeringsselskapet CIM i Sandviken.

Kvinnen kontaktet CIM på 90-tallet for å få råd om pengeplassering. Etter hvert utviklet hun et mer personlig forhold til rådgiveren som nå sitter på tiltalebenken.

Han er tiltalt for grovt bedrageri, grovt underslag, dokumentfalsk og brudd på vergemålsloven. Han nekter straffskyld på alle punkter.

Tømte bankkonti

Ifølge hans forklaring må den 80 år gammel kvinnen ha lagt seg til et ekstremt pengeforbruk på sine eldre dager. I løpet av tre år tok han ut minst 1,8 millioner kroner fra hennes bankkonti. Bare i løpet av to måneder i 2004 forsvant 300.000 kroner.

— Jeg betalte massevis av regninger for henne. Det var hauger av inkassokrav og gamle skattesaker. Jeg aner ikke hva hun brukte penger på, forklarte 68-åringen.

Flere ganger tok han ut titusenvis av kroner, før han satte tilsvarende beløp inn på sin egen konto. Samtidig brukte han store summer på feriereiser og hyttekjøp.

— Helt tilfeldig, sier 68-åringen.

— Hvorfor tok du ut pengene hennes i kontanter, i stedet for å betale regningene hennes i banken, undret aktor Rudolf Christoffersen.

— Hun var veldig nøye med hvordan hun brukte pengene, og ville ikke betale gebyr, forklarte tiltalte.

I et intervju med BT i 2004 sa den 80 år gamle kvinnen at hun fikk sjokk under et besøk i banken. Da fikk hun vite at kontoen hennes var overført til en annen.

— Jeg føler meg lurt. Det er forferdelig å være pengelens. Jeg har ligget søvnløs og ergret meg mang en natt, sa hun til BT den gang.

Det er satt av seks dager til rettssaken.