• Det er ikkje min vilje at eg står her på trappen og tar imot dere. Jakob Næsse legger ikke skjul på at han misliker sterkt at han ikke lenger kan nyte en rullings sammen med en halvliter pils på Børs Café.

Tilfeldigvis sto han i døren med en sneip da avdelingslederen for helsevernetaten i Bergen kommune, Sonja Skotheim dukket opp på røykeinspeksjon på kafeen mellom klokken 12 og 13 i går formiddag.

Næsse synes ikke Skotheim og hennes medarbeider Henning Gøhtesen, bør blande seg opp i røykingen på hans stamkafé.

Uvant på Børsen

Også innehaveren, Linda Gjessing, innrømmer at hun synes det er litt uvant at sigarettene og askebegrene er borte fra den berømte brune kafeen på Strandkaien.

— Her er det blitt røykt i 80 år. Klart det er en overgang, sier hun.

Gjessing hadde før åpningstid fjernet aksebegrene og fått klistret opp røyking forbudt skiltene som alle utestedene har fått tilsendt fra myndighetene.

Men fremdeles henger det en eim av sigarettrøyk igjen i veggene på Børsen.

— Nei, vi har ikke vasket rundt. Vi ønsker å beholde litt av atmosfæren som vi opprinnelig har blitt kjent for, forteller hun til BT.

Selv synes hun overgangen har gått greit.

— Gjestene våre har til nå respektert røykeforbudet og gått ut for å røyke, sier hun.

Godt forberedt

Hotelldirektør Asle Prestegard på Scandic Hotell i Håkonsgaten, var midt i et informasjonsmøte om røykeloven for sine ansatte da han fikk uventet besøk av «røykeinspektørene».

På Scandic var alle godt forberedt på innføringen av røykeforbudet. Alle askebegrene var tatt vekk fra røykebordene i restaurantene og skiltene som markerte de tidligere røykeavdelingene var også borte allerede i går morges.

Ingen gjesterom for røykere

Hotellene har fremdeles mulighet for å ha egne røykerom for sine gjester.

Men Scandic Hotell er blitt likevel blitt helt røykfritt.

— Jeg ønsker å skåne alle mine ansatte for passiv røyking, sier Prestegard.

Inspektørene fra Bergen kommunen besøkte i går ca. 25 utesteder.

I går ettermiddag hadde ikke Skotheim fått rapporter fra de andre inspektørene.

— Men selv er jeg svært godt fornøyd med forholdene på de stedene jeg har besøkt. Alle innehaverne var godt forberedt og stedene var godt merket. Det eneste jeg har bemerket, var at enkelte restauranteiere ikke var oppmerksom på at det ikke kan være åpne dører mellom restaurantene og uteserveringene hvor det er tillatt å røyke, sier hun.

FORVIST STAMGJEST: Jakob Næsse er stamgjest på Børs Café på Strandkaien. Han var forvist til trappen utenfor da røykeinspektør Sonja Skotheim og Henning Gøhtesen fra Bergen kommune, kom på inspeksjon i går formiddag.<br/>Foto: BJØRN DJUPVIK