På dag to av rettssaken mot den voldtektstiltalte 34-åringen, vitnet også en mann som tidligere jobbet i tiltaltes firma.

Vitnet, nå i slutten av 20-årene, begynte hos tiltalte sommeren 2009. Etter hvert fikk han en ledende stilling i tiltaltes bedrift, som var i en gründerfase.

På ulike spørsmål beskrev vitnet den tiltalte som «kontrollerende», «kontrollfrik» og «hissig hvis ting ikke gikk som de skulle».

— Han var kontrollerende, arbeidsnarkoman, hadde maktbehov og ville styre omgivelsene. Han likte å se folk danse. Men han var også veldig intelligent og driftig, egenskaper jeg beundret. Han involverte seg mye i driften, sa vitnet.

- Var redd for ham

34-åringen er tiltalt for to overfallsvoldtekter i Bergen:

  • Voldtekt av en 16 år gammel jente i Olsvik i februar 1996, i et skogholt like ved en gangsti.
  • Voldtekt av en 80-årig kvinne høsten 2010, i en kjeller i Bergen sentrum. — Ingen fikk lære av egne feil. Han kom med skyllebøtter daglig. Ting var veldig presset, sa 34-åringens eks-ansatte.

I en politiforklaring har vitnet beskrevet driften i firmaet som «uetisk og farlig for de ansatte». Dette konfronterte aktor, førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen, ham med.

— Han hadde feil oppfatning av hva det vil si å jobbe for et firma. Selv jobbet jeg 12-14-timers skift, og mener jeg ikke fikk betalt for det, sa vitnet.

— De fleste av samarbeidspartnere og konkurrenter var redde for ham. Han prøvde å opptre fryktinngytende, sa vitnet om 34-åringens leder- og forhandlingsstil.

- Slapp litt tak

Den tiltalte 34-åringen var både aksjonær og styreleder i bedriften, og periodevis også daglig leder. Ifølge hans egen vitneforklaring tirsdag var det opptil 12 ansatte i firmaet. 34-åringen jobbet i tillegg også i et større bergensfirma.

— Taklet han å ha to jobber, ville aktor vite.

— Ja, svarte vitnet, og fortsatte:

— Selv når han var sykmeldt fra den andre jobben, fulgte han med på driften i sitt eget firma.

På spørsmål om kvelden før overgrepet, da vitnet var på byen sammen med 34-åringen, forklarte vitnet at han husket lite på grunn av mye drikking.

— Tiltalte var godt beruset, men så ut som han tålte det, erindret vitnet.

— Jeg traff tiltalte igjen på jobben mandagen etter. I denne perioden var han litt stresset, og slapp litt tak i hvordan han overvåket og kontrollerte driften. Men om det startet før eller etter den helgen, det husker jeg ikke, sa vitnet.

«Vonde ting»

Den eks-ansatte mannen ble også spurt hva han tenkte da sjefen hans ble arrestert og siktet i en grov voldtektssak.

— Gjennom jobben hadde tiltalte blant annet gitt meg magesår på grunn av arbeidspress. Da jeg hørte om siktelsen, tenkte jeg at vonde ting skjer med vonde mennesker, svarte mannen.

Fire dager er satt av til rettssaken mot 34-åringen i Bergen tingrett. Som bt.no har skrevet tidligere, risikerer tiltalte tidsubestemt straff - forvaring - hvis han blir dømt. Statsadvokatene i Hordaland har tatt forbehold om å kreve forvaring, med en lengstetid på ni år.