Brannvesenet fikk melding om gressbrannen ved Spildepollen på Kausland sør på Sotra i Sund kommune ved 16-tiden onsdag. I time etter time onsdag kveld kjempet brannmannskapene med flammene.

— Det brenner fortsatt, men det er meldt om god kontroll, sier operasjonsleder Walter Fosse i Hordaland politidistrikt torsdag morgen.

Brannen strakk seg onsdag kveld flere tusen meter i luftlinje og går fra Golta til Asphaug.

Storbrannen var godt synlig også utenfor Sotra. Lesere fra både Fyllingsdalen, Raunefjorden og Bjørnefjorden sa til bt.no at brannen synes på lang avstand.

— I store områder er brannen nå slukket av seg selv. Den har brent ut i vannet eller stoppet i skrenter og skråninger, sier Ove Stusdal, vakthavene brannsjef Fjell og Sund.

— Der hvor det fremdeles brenner, vil vi gå inn med mannskaper og helikopter i formiddag.

Skjermbilde2.JPG
PÅL BENTDAL

I natt jobbet Fem fra det lokale brannvesenet, samt 14 fra Siviliforsvaret og frivillige, på spreng for å stanse flammene.

— Det er snakk om at det er flere tusen mål som er svidd av, sier vaktoperatør Torkjell Helle ved Bergen brannvesen.

- Brenner godt

Først ved 22-tiden onsdag kveld begynte slitne brannmannskaper å få bedre kontroll på skogsinfernoet.

Det ser helt vanvittig ut

— Det brenner nå på «trygge» steder, rundt tjern og på åpne plasser, sa brannsjef Bjørn Olav Paulsen i Sotra brannvesen til bt.no.

Det var da i disse områdene brannhelikoptrene brukte tid. Bakkemannskapene kom ikke til.

— Brannen kan blusse opp, plutselig snur vinden. Vi har ikke kontroll før det er slukket, sa Nils Andreas Mæland, fungerende brannsjef på plassen klokken 22.10.

bilde.JPG
CAMILLA AHAMATH

Det ble onsdag ettermiddag satt opp en base ved Kausland industriområde, hvor slukningsarbeidet ble koordineret fra. Sent på kvelden skiftet brannmannskapene taktikk.

— Nå kjører brannvesenet til Telavåg og Golten og planlegger hvor vi kan angripe og etablere oss, sa Mæland.

Årsaken er at de ikke kom til fra Kausland.

— Vi planlegger å møte brannen i sør og vi iverksetter intensiv slukking ved Asphaug i nord.

Helikopterbøtte ødelagt

Et uhell med ett av brannhelikopterne satte brannvesenet på ytterligere prøve.

— Den ene bøtten er ødelagt. Det betyr at helikopteret vil bære 1000 liter fremfor 3000, sa brannsjefen.

Et av helikoptrene har flydd inn fra Østlandet for å bistå.

Spredde seg fort

— Jeg er overrasket over farten på brannen. Det går radig, sia Ole Håkonsen Sund, som bor i området, til bt.no onsdag ettermiddag.

Tidligere i kveld nærmet brannen seg et industriområde på Kausland. Innhaver av Bjørnars Transport som lå rundt 100 meter unna flammene, var likevel ikke bekymret.

— Jeg har fem brannbiler rundt meg og et tjern mellom oss og brannen. Dette går fint. Jeg regner med jeg hadde fått beskjed hvis det var fare på ferde, sa han til bt.no.

Eldrid Antonesen kom kjørende ved Eidesjøen da hun oppdaget flammene og ringte brannvesenet ved 16-tiden i dag.

— Det ser helt vanvittig ut, sa Antonesen.

— Vi står rundt 500 meter unna brannen og kjenner varmen veldig godt. Det ser ut til å være en veldig stor brann, sa hun kort tid etter at alarmen gikk.

Datteren til Antonesen, som er i familiens bolig rundt 7-8 kilometer i luftlinje fra brannen, merker godt at det brenner.

— Det kommer aske ned som om det skulle vært snøfnugg. Røyken legger seg som en tynn tåke over skogen. Jeg kjenner at det lukter brent, sier Renate Antonesen fra terrassen til familiens bolig ved Kleppesjøen.

MYE RØYK: Det laver ned aske over et stort område på Sotra. Brannvesenet forsøker å hindre at gressbrannen sprer seg mot bebyggelsen.
CAMLLA AHAMATH
IMG_0610.jpg
CAMILLA AHAMATH